L'Equador decideix en referèndum si Rafael Correa pot tornar a presentar-se

La consulta popular suposa el trencament del vincle entre l'expresident i l'actual, Lenín Moreno

El president Lenín Moreno i el seu predecessor Rafael Correa, aliats fins fa uns mesos, protagonitzen una ferotge lluita de titans en la consulta popular d'aquest diumenge, les preguntes de la qual podrien haver estat legislades sense necessitat d'acudir al poble. Poc més de 13 milions d'equatorians estan cridats a les urnes per respondre a un paquet de set preguntes: cinc formen part del referèndum i si són aprovades requereixen esmenar la Constitució, i dues són de consulta i exigeixen modificar la legislació. Inclouen la lluita contra la corrupció i la pederàstia, l'alternança al govern, l'explotació controlada de recursos, la derogació de la llei de plusvàlua o la reforma d'un organisme públic de regulació i control.

La més polèmica i la que enfronta els dos vells socis és la que fa referència a eliminar la modificació introduïda el 2015 que permetia a Correa un tercer mandat. Si  guanya aquesta opció, promoguda per Moreno, Correa quedaria fora de la carrera política per tornar a la presidència del país en la pròxima legislatura. 


Les set preguntes de la consulta

1. Canviar la Constitució per sancionar els condemnats per actes de corrupció inhabilitant-los per participar en la vida política del país.

2. Eliminar de la reelecció indefinida perquè totes les autoritats d'elecció popular puguin ser reelectes un sol cop per al mateix càrrec.

3. Reestructurar del Consell de Participació Ciutadana i Control Social i donar per acabat el període constitucional dels seus actuals membres.

4. Suprimir la prescripció dels delictes sexuals a menors d'edat.

5. Prohibir la mineria metàl·lica.

6. Derogar la llei de plusvàlua.

7. Incrementar la zona intangible en almenys 50.000 hectàrees i reduir l'àrea d'explotació petroliera autoritzada per l'Assemblea Nacional al Parc Nacional Yasuní de 1.030 hectàrees a 300 hectàrees.

Quan Correa va nomenar Moreno per succeir-lo en el partit, molts analistes hi van veure una jugada per facilitar-li la tornada a la cursa presidencial i així poder eternitzar-se en el càrrec. Però en tan sols vuit mesos de govern, el nou president ha demostrat tenir unes altres aspiracions que les de seguir el mandat i les ordres de Correa i ha tallat el cordó umbilical polític que l'hi unia. A Twitter, Correa es va mostrar indignat per la "traïció" dels seus vells aliats i va afirmar que la campanya pel referèndum ha estat "la més desigual de la història contemporània".

David Chávez, sociòleg de la Universitat Central de Quito, creu que la consulta servirà per mesurar el suport amb què compta cada dirigent després de la ruptura del moviment Aliança País al desembre i el seu fraccionament en dos grups polítics.  "El vot real del 'morenismo' serà el que aconsegueixi treure per sobre de Guillermo Lasso en les últimes eleccions", afirma Chávez.

Lasso és el líder conservador a qui Moreno va guanyar en la segona ronda electoral de les presidencials l'abril de l'any passat per tot just 230.000 vots, i que avui dona suport a la consulta al fre de la dreta, amb l'interès d'esborrar qualsevol rastre de 'correísmo' al país.

Correa, que durant els seus dos mandats que el van tenir una dècada al govern va mantenir uns alts índexs de popularitat, ha rebut un cop molt fort en ser condemnat per associació i·lícita. Alhora, el president Moreno ha anat guanyant suports populars entre la població i les enquestes donen per fet que sortirà victoriós del referèndum, en el que pot ser una tercera volta per ratificar la seva victòria a les presidencials davant Lasso

"L'escenari postconsulta per a Moreno és molt complex. D'una banda, li resultarà molt complicat consolidar el moviment Aliança País i, de l'altra, no podrà dir que [en la consulta]  té un vot sòlid al seu lideratge", sosté aquest sociòleg.

Pel que fa a Correa, opina que la seva campanya pel 'no' ha estat un "bon aprenentatge" per a ell, perquè és la primera vegada en una dècada que ho fa des de l'oposició, sense tot l'aparell institucional i recursos partidistes al seu servei.

En aquest context, les incògnites de cara a l'endemà de la consulta és com capitalitzarà cada líder els resultats i quin marge de suport tindrà Moreno per governar, en moments en què no compta amb majoria a l'Assemblea.

Més continguts de