Publicitat
Publicitat

Lapidacions, minories perseguides i mesquites enderrocades: la vida a Mossul sota control de l'Estat Islàmic

La BBC aconsegueix infiltrar un càmera dins la ciutat iraquiana que va caure a mans dels jihadistes fa un any

Un any després de la presa de la ciutat iraquiana de Mossul pels combatents de l'Estat Islàmic, la BBC ha aconseguit infiltrar un càmera dins la població i r ecollir imatges que il·lustren la vida sota domini dels jihadistes. Els vídes obtinguts per Ghady Shari en secret mostren l'estricte control de les dones als carrers, mesquites bombardejades, escoles abandonades i la paràlisi de serveis bàsics com la recollida d'escombraries o el subministrament energètic. També es mostren les vivendes confiscades a minories com els cristians, que veuen els murs de les seves cases marcades. Els residents entrevistats denuncien que viuen sota la por dels càstigs infligits per l'esbiaixada lectura de l'Islam que fan els fonamentalistes, així com els preparatius militars per repel·lir un atac de l'exèrcit iraquià.

Control de les dones

En els vídeos es veu una dona amenaçada en ple carrer per un jihadista que li retreu portar les mans descobertes i diversos testimonis de dones que es queixen que no poden sortir al carrer sense anar acompanyades d'un familiar home. L'adulteri es castiga en el cas dels homes llançant-los d'un edifici alt i per les dones amb la lapidació a la via pública.

Persecució de les minories

Les imatges recullen les pintades a les cases de membres de minories, que han estat confiscades pels jihadistes, així com barris de majoria cristiana deserts.

Intimidació, càstig i tortura

Un dels enregistraments mostra mesquites bombardejades sota l'acusació de practicar ritus o conservar relíquies que els jihadistes titllen d'infidels.

Caos als serveis bàsics

Els testimonis entrevistats denuncien la manca de combustible, la contaminació, l'abandonament d'edificis a mig construir i moltes aules desertes. Una noia explica que van deixar de portar el seu germà de 10 anys a l'escola controlada pels jihadistes quan va començar a cantar les seves cançons i dibuixar els seus emblemes a casa.

Adocrinament i vigilància

Els jihadistes exerceixen un fort control als carrers i han instal·lats diversos "punts d'informació" per fer conèixer el seu missatge entre la població.

Preparatius militars

Les imatges mostren milicians de l'Estat Islàmic preparant artilleria pesada (capturada a les fores iraquianes), responent amb artilleria antiàeria els atacs de l'aviació i construint barricades o demolint ponts per repel·lir la propera ofensiva de l'exèrcit iraquià per recuperar la ciutat.

Més continguts de