SUCCÉS
Internacional 01/11/2015

L’incendi d’una discoteca commou Romania

Dol pels 27 morts i cues als bancs de sang per ajudar els 200 joves ferits

Ara
3 min
Espelmes i flors davant de la discoteca sinistrada a Bucarest. El govern va declarar tres dies de dol nacional.

BarcelonaMilers de romanesos feien cua ahir davant dels hospitals i els bancs de sang, l’endemà que 27 persones morissin i 180 quedessin ferides en l’incendi a la discoteca Colectiv de Bucarest. En la presentació del seu últim àlbum, la banda de heavy metal Goodbye to Gravity va fer servir un petit artefacte de pirotècnia que segons les primeres investigacions va ser la causa de l’incendi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern va declarar tres dies de dol nacional per un episodi que no té precedents al país. L’incendi va començar quan hi havia entre 300 i 400 persones, la majoria adolescents, a la sala, que tenia una superfície de 425 metres quadrats. Un dels supervivents va explicar que la pirotècnia instal·lada al costat de l’escenari va calar foc en el revestiment d’un pilar i el sostre. Segons els testimonis, un dels músics fins i tot va fer broma: “Això no estava previst al programa”, però després es va produir una explosió i una intensa fumarada.

Les investigacions continuaven ahir per determinar l’origen del foc i si els organitzadors tenien els permisos corresponents. “Tenim indicis que no s’ha respectat la normativa i que la vulneració de la llei ha acabat en tragèdia”, va dir el president romanès, Klaus Iohannis. El primer ministre, el socialdemòcrata Victor Ponta, que estava de viatge oficial a Mèxic, va cancel·lar el seu programa per tornar al país. El local era una antiga fàbrica reconvertida en sala de concerts i, segons van denunciar alguns testimonis, una de les dues petites portes d’emergència que tenia la sala estava bloquejada quan es va produir el foc. Els assistents al concert van haver de trencar-la per poder sortir.

“Molta gent va morir per inhalació de fum, perquè no podia sortir: només hi havia una porta oberta i l’altra estava bloquejada”, va explicar a Efe l’Ana, una jove que va perdre dos amics, entre els quals el guitarrista del grup. Un altre membre de la banda estava en estat greu.

“Vaig veure com la gent es trepitjava i intentaven enfilar-se sobre els altres per aconseguir fugir”, va explicar a Facebook la Delia, que tenia el marit i un fill hospitalitzats per inhalació de fum. “Quan vaig ser fora vaig sentir una explosió i el cabell se’m va encendre. L’aire era calent, irrespirable, el fum era negre i molt espès”, afegia.

Escenes dramàtiques es van succeir tota la nit, amb amics i familiars dels supervivents angoixats per rebre notícies als hospitals. Es tem que el balanç de víctimes pugui augmentar perquè alguns dels ferits tenen cremades en més del 70% del cos.

Els serveis d’emergència van respondre al desastre i les televisions van emetre imatges de personal mèdic intentant reanimar joves a terra, davant del club nocturn. Les víctimes es van repartir entre deu hospitals i tot el personal mèdic de la ciutat va ser mobilitzat per atendre l’emergència. Entre els ferits hi ha dos espanyols, que estan fora de perill.

Precedents

Durant els últims 70 anys hi ha hagut 48 incendis greus en discoteques d’arreu del món, amb un balanç total d’uns 4.000 morts, segons dades de l’Associació Internacional de Clubs Nocturns.

L’últim es va produir el 2013 al Brasil, quan a la discoteca Kiss de Santa María van morir 231 persones. L’entitat va qualificar l’incendi de Bucarest d’“imprudència” i va insistir en la necessitat d’un certificat internacional que acrediti la seguretat dels locals, inclosa la prohibició d’ús de pirotècnia en els espectacles, que els organitzadors disposin de la llicència corresponent, que s’instal·lin materials ignífugs i que hi hagi portes d’emergència i extintors.

stats