"Llums i ombres" de Castro: les reaccions dels polítics espanyols

Rajoy el qualifica de figura "de calat històric" i Alberto Garzón en fa una defensa encesa

Govern espanyol

El govern espanyol ha enviat aquest dissabte al matí un comunicat a través del ministeri d'Exteriors per mostrar el seu condol per la mort de Fidel Castro, als 90 anys. En el text, s'afirma que "desapareix una figura de gran importància històrica, que va marcar un punt d'inflexió en l'esdevenir del país i que va tenir una gran influència a tota la regió". A més, fa referència als "estrets vincles" amb Espanya com a fill d'espanyols. Per acabar, el govern de l'Estat expressa explícitament la seva voluntat de continuar treballant intensament per "enfortir els vincles bilaterals i les relacions de "profunda amistat que uneixen els dos pobles".

Mariano Rajoy

El president espanyol, Mariano Rajoy, s'ha referit a Twitter a la mort de Castro, i ha enviat el condol "al govern i a les autoritats cubans". Rajoy, en un missatge escrit per ell –amb les inicials M.R.–, ha considerat Castro "una figura històrica de calat històric".

Felip VI

El rei Felip VI ha enviat al president cubà, Raúl Castro, un telegrama de condol per la mort del seu germà en el qual subratlla que es tracta d'una figura d'"indiscutible significat històric" i en el qual també recorda "molt especialment els seus llaços familiars i vincles amb Espanya". "Una vegada més, la gran proximitat entre Cuba i Espanya fa que tot el que afecti Cuba se senti com a propi a Espanya", manifesta també en el seu missatge, mitjançant el qual s'uneix, al costat de la reina, "al sentiment de pesar dels seus familiars amb el nostre més sentit condol".

Alberto Garzón

El coordinador federal d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, ha assegurat que Castro va ser "un referent del socialisme i de les causes dels oprimits" i ha assenyalat: "El seu pensament i exemple perviu".

Garzón fa aquestes afirmacions en un parell de tuits en els quals també afirma que Castro "va ser una d'aquelles persones que van desafiar el que estava establert, empesos per un somni: un món més just, una societat sense classes".

Pablo Iglesias

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha dit que "amb les seves llums i ombres se'n va un referent de la dignitat llatinoamericana i de la resistència sobirana". Iglesias ha escrit aquestes paraules a la xarxa social Twitter: "Amb les seves llums i ombres se'n va un referent de la dignitat llatinoamericana i de la resistència sobirana. Adéu, Fidel", ha escrit el líder de Podem en un tuit, que ha acompanyat amb un vídeo.

José Manuel García-Margallo

L'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo ha dit avui que Fidel Castro va ser "un personatge extraordinàriament important en la història del món en general i a Iberoamèrica en particular" i ha destacat que el líder de la Revolució Cubana deixa "una empremta molt important".

Pedro Sánchez

L'ex secretari general del PSOE Pedro Sánchez ha afirmat que amb la mort de Castro "s'acaba una època" i ha enviat "una abraçada al poble cubà en la seva marxa cap a la llibertat i la democràcia". Sánchez fa aquestes afirmacions en un tuit amb motiu de la mort de Castro aquesta matinada als 90 anys, segons ha informat el seu germà, el president Raúl Castro en una al·locució a la televisió estatal.

PSOE

El PSOE ha expressat el seu condol "al govern cubà" i ha recordat en un comunicat que Castro era "descendent d'espanyols" i "una de les figures històriques de més transcendència de l'Amèrica Llatina del segle XX". El partit assegura que en "aquest temps de dol" acompanya "el poble cubà alhora que referma la seva voluntat de seguir treballant" per un "futur compartit de progrés i democràcia per a tots dos pobles". 

Inés Arrimadas

La presidenta de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha dit que el líder cubà no és cap "referent" per a la seva formació, tot i que ha manifestat "respecte" davant la seva mort.

CUP

El llegat de Castro ha estat reconegut avui per la CUP, que li ha dedicat un minut de silenci, i per diputats del grup Catalunya Sí que es Pot.