Macron endureix el discurs contra la immigració per atraure les "classes populars"

El president diu que cal preparar França per als "reptes que fan por" a la societat

Un cop superada la meitat del seu mandat, Emmanuel Macron defineix la seva política per als pròxims dos anys i assenyala ja el rival a batre: el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen. I per això insisteix en un gir cap a la dreta per centrar-se en la seguretat i la immigració, les qüestions amb què la ultradreta s'ha fet forta entre les classes més desfavorides i desencantades per l'esquerra tradicional. L'enduriment de les polítiques migratòries no és nou perquè Macron és lluny del suport que va donar en els seus inicis a la política de portes obertes de la cancellera Angela Merkel i ara, ja sense cap complex, el president francès ha demanat al seu equip que "no mirin cap a una altra banda" perquè el risc de passar de puntetes per l'acollida de migrants és allunyar-se de les classes populars i convertir-se en un "partit burgès". En aquest sentit, ha insistit que cal preparar França "per als reptes contemporanis que fan por".

En una reunió dilluns amb representants de La República en Marxa, el moviment creat al marge dels esquemes convencionals de dreta i esquerra per a les eleccions del 2017, Macron va alertar que les classes populars són "les que viuen amb la immigració" i les que senten els efectes del veïnatge, mentre que als burgesos "no els afecta".

Les paraules de Macron són el preludi al debat –sense resolucions per aprovar– del 30 de setembre que es farà a l'Assemblea Nacional sobre la immigració i auguren que el govern aposta per un enduriment del dret d'asil o de les expulsions d'immigrants sense permís per residir a França. "L'esquerra no ha volgut afrontar el problema durant dècades. Les classes populars se n'han anat a l'extrema dreta", ha indicat Macron. L'executiu es defensa assegurant que les demandes d'asil han crescut un terç en un sol any, a causa de la mala organització de l'estat, però Macron es fa seu el discurs de la ultradreta que ha alimentat l'italià Matteo Salvini que les màfies de tràfic de persones s'aprofiten d'aquests instruments.

A Macron li han caigut crítiques de totes bandes. També de Marine Le Pen, que li ha retret que el conservador Nicolas Sarkozy va agitar la qüestió migratòria en vigílies electorals però que instal·lat a l'Elisi es va oblidar d'endurir lleis. Però el president francès també ha rebut, sobretot, de l'esquerra, que l'ha acusat d'acostar-se als postulats xenòfobs de l'extrema dreta en lloc de combatre'ls, tal com assegura que fa.

"A l'adoptar el perfil de Reagrupament Nacional, el president Macron que volia ser un mur es converteix en una passarel·la d'aquest partit", ha afirmat el líder socialista, Olivier Faure, mentre que la senadora ecologista Esther Benbassa ha fet un paral·lelisme prou il·lustratiu amb la frase "Sarkozy ha tornat".