Rússia culpa els rebels sirians de la massacre a Idlib

Entre les 72 víctimes mortals confirmades hi ha 20 criatures

Rússia ha afirmat aquest dimecres que l'aviació siriana va bombardejar ahir, durant una hora, un dipòsit d'armes dels insurgents que contenia un taller per a la producció d'armes "tòxiques" destinades a l'Iraq. El portaveu del ministeri de Defensa rus explicava que aquestes armes "tòxiques" suposadament produïdes a Jan Xeijun haurien estat la causa de la mort de desenes de persones a Idlib.

Per contra, els EUA, França i el Regne Unit assenyalen el règim de Baixar al-Assad d'haver utilitzat armes químiques durant el bombardeig de dimarts.

Segons l'ONU, que ha analitzat els símptomes d'algunes de les víctimes, l'atac s'hauria fet amb agents nerviosos que encaixen en l'aparent  manca de ferides externes i la ràpida incapacitat de respirar com la principal causa de mort .

El nombre de víctimes mortals d'aquest dimarts a la localitat de Jan Xeijun, a la regió d'Idlib, augmenta a 72, segons l'Observatori Sirià pels Drets Humans. D'aquests 20 eren criatures.

Segons l'Unió d'organitzacions de socors i cures mèdiques (UOSSM), amb seu a Canadà, les víctimes són més: un centenar. A més, 400 persones pateixen símptomes dels efectes nocius del gas tòxic llançat ahir des d'avions encara no identificats. El doctor Anas Al Kassem, de la mateixa organització i metge a la regió d'Idlib, explicava ahir que l'hospital Kafer Nabel, el més proper operatiu de Jan Xeijun, va ser atacat aquest dilluns 3, cosa que fa molt complicada l'atenció mèdica i desborda els pocs serveis que queden.

El Consell de Seguretat de l'ONU es reuneix avui d' urgència per aprovar un projecte de resolució que han preparat els Estats Units, França i el Regne Unit. El text demana conclusions ràpides sobre l'atac i exigeix a les autoritats sirianes l'entrega dels plans de vol i de tota la informació sobre les seves operacions militars a l'hora de l'atac, informa 'Le Monde'. El text amenaça també amb la imposició de sancions.