Euro
Internacional 09/01/2012

Merkel i Sarkozy discrepen sobre la instauració d'una taxa Tobin a la UE

La cancellera alemanya vol un acord previ de la zona euro per crear el nou impost, i França manté que tirarà pel dret

Marc Vidal
1 min

BarcelonaLa cancellera alemanya, Angela Merkel, ha refredat les expectatives del president francès, Nicolas Sarkozy, d'instaurar una taxa Tobin a nivell europeu i ha assegurat que tot i que està d'acord amb el principi de taxar les transaccions financeres internacionals, "encara no hi ha un acord entre els ministres de la zona euro". La cancellera s'ha donat de marge fins al mes de març per negociar l'aplicació d'aquest nou impost a nivell europeu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però tot i les reticències d'Alemanya, el president Sarkozy ha confirmat que tirarà endavant aquesta taxa per assegurar-se que "els que han contribuït a portar-nos fins a la crisi actual ajudin també a sortir-ne". "La nostra experiència contribuirà a convèncer la resta de la zona euro d'instaurar aquesta taxa, i després els altres països del món també seguiran", ha assegurat Sarkozy, que ha conclòs: "Si no donem exemple, no s'aplicarà mai".

Sarkozy ha rebutjat les crítiques d'actuar amb precipitació amb la vista posada a les presidencials d'aquesta primavera, i ha anunciat que la taxa Tobin que s'aplicarà a França seguirà els principis que ha marcat la Comissió Europea, que va proposar un impost d'almenys un 0,1 per cent sobre cada un dels que intervenen en la compra d'accions o bons, i del 0,01 en el cas d'operacions amb derivats financers.

A la trobada que els dos mandataris europeus han fet a Berlín, Sarkozy i Merkel han assegurat que el nou tractat de la UE que fixarà els criteris d'austeritat financera que han de regir la zona euro se signarà a la cimera europea que es farà al mes de març. "Europa ha d'aprendre a decidir més ràpidament", ha sentenciat Sarkozy.

stats