Metges Sense Fronteres posa a l'aigua un vaixell per rescatar nàufrags al Mediterrani

L'ONG reforça l'operatiu després d'endegar la missió conjunta amb MOAS, que ha salvat ja més de 600 persones

Un vaixell de Metges Sense Fronteres (MSF) va sortir dissabte del port d'Augusta, a l'illa italiana de Sicília, per reforçar l'operació de recerca i rescat de pasteres al Mediterrani que l'organització ha posat en marxa aquesta primavera.

El nou vaixell, que es diu Bourbon Argos, compta amb una tripulació de 26 persones preparat per rescatar els nàufrags de les pasteres i oferir-los primers auxilis. L'embarcació se suma a la que l'ONG ja té treballant a la zona des del 2 de maig, en col·laboració amb una altra entitat, MOAS, i que en una setmana  ha rescatat 591 immigrants i refugiats i ha col·laborat en el rescat de 101 més. MSF s'encarrega de l'atenció sanitària i dels subministraments de mantes, medicines, aliments i aigua per als nàufrags.

 "Almenys 1.750 persones han mort intentant creuar el Mediterrani des que va començar l'any. Moltes fugen de la guerra, la violència i la pobresa extrema. Sabem que seran més aquest estiu i per això estem intensificant la nostra resposta. L'objectiu és afrontar aquesta tràgica crisi amb una nau addcional que reforçarà les operacions ja existents", ha explicat en un comunicat François Zamparini, coordinador d'emergència d'MSF a bord del Bourbon Argos.

La tripulació està formada per personal sanitari, logistes, tècincs d'aigua i sanejament i mediadors culturals. A més d'oferir als migrants i refugiats atenció sanitària i articles de primera necessitat, estan preparats per estabilitzar pacients crítics i traslladar-los en cas d'urgència. El Bourbon Argos pot transportar fin a 350 perones en un viatge i ha estat adaptat expressament per a les tasques de localització i rescat. Sobre la coberta s'han fixat contenidors per equipar el vaixell amb sales d'urgència, observació, magatzem, lavabos i un dipòsit de cadàvers.

MSF denuncia que creixen nombre de persones que es juguen la vida al mar per arribar a Europa "és la conseqüència de la manca de canals i mecanismes segurs i legals perquè les persones puguin migrar i demanar asil a Europa". L'ONG és conscient que el rescat és vital per salvar vides "però no resoldrà la situació general a llarg termini". Els seus equips treballaran al mar, "fins que la situació sigui abordada de manera adequada i humana per la Unió Europea".

 

Més continguts de