ELECCIONS

Mèxic fa història amb la victòria de López Obrador

El candidat de l'esquerra recull més de la meitat dels suports, a l'espera de l'escrutini final

A la tercera sí que ha anat la vençuda. Andrés Manuel López Obrador (AMLO) ha guanyat les eleccions presidencials a Mèxic i ho ha fet amb una victòria aclaparadora. Segons els primers resultats publicats per l'Instituto Nacional Electoral (INE), amb un 40% escrutat, AMLO compta, de moment, amb més de la meitat dels vots, en concret, el 53,6%; Ricardo Anaya, del PAN, amb el 22,8%, i Meade, del PRI, amb el 15,1%. La participació ha estat del 62,78%.

Tot i això, només ha calgut el primer anunci dels sondejos a peu d'urna perquè els seus rivals, Meade i Anaya, els candidats dels dos partits que històricament han governat el país, acceptessin la derrota. Avui és un dia històric per a Mèxic.

Des de l'Hotel Hilton, al centre històric de la capital, AMLO ha agraït les felicitacions dels seus oponents i ha cridat a la "reconciliació": "Crido a tots els mexicans a la reconciliació i a posar per sobre dels interessos personals, per legítims que siguin, l'interès superior", ha dit López Obrador, que assumirà la presidència el pròxim 1 de desembre. "No decebré ni trairé el poble", ha sentenciat.

A les 20 h, hora local (les 3 h de la matinada a Barcelona), la consultora Mitofsky ja havia anunciat al canal Televisa els primers resultats que confirmaven la victòria del candidat de l'esquerra. No han passat ni cinc minuts d'aquest anunci que Meade ha sortit davant dels mitjans per reconèixer la seva derrota. No ha donat xifres, només ha dit que no l'afavorien els resultats i que tot indicava que López Obrador era el clar favorit de la jornada. Un anunci sense precedents que prové del partit fins ara governant, acusat en múltiples eleccions passades de frau i que en aquests moments acaba la seva gestió amb el suport popular més baix, ja que només un 20% dels mexicans aproven l'administració del fins ara president, Enrique Peña Nieto, que es converteix, així, en el cap de govern pitjor qualificat dels últims anys, segons el diari 'Reforma'. "En democràcia es guanya i es perd", ha dit René Juárez Cisneros, la líder nacional del PRI. El discurs i l'hora del reconeixement han estat sorprenents. Estratègic, potser, per a un partit que ara presumeix de ser exemple de democràcia. Peña Nieto també s'ha comunicat amb AMLO per felicitar-lo i li ha ofert col·laborar.

Després d'escoltar les paraules de Meade, els simpatitzants de López Obrador han donat per guanyats els comicis: la frase "Ya ganó el Peje" (sobrenom que rep AMLO) s'ha començat a viralitzar a les xarxes socials.

Tot ha estat tan evident que, poc després del candidat del PRI, Anaya també ha comparegut davant les càmeres per acceptar els resultats i anunciar que la victòria era de López Obrador. "Li he trucat fa uns minuts i, com ja he fet via telefònica, reconec el seu triomf, el felicito i li desitjo el més gran dels èxits pel bé de Mèxic", ha dit Anaya. Un altre anunci històric per a Mèxic.

La celebració al Zócalo

A l'espera que acabi l'escrutini de l'Institut Nacional Electoral (INE) i anunciï els resultats definitius, milers de mexicans estan de festa als carrers de Ciutat de Mèxic i, de fet, unes 80.000 persones estan reunides al Zócalo, al centre històric de la capital mexicana, cridant la consigna "Sí se pudo".

Mèxic inicia ara una nova era democràtica amb grans reptes després d'anys de molta violència i sang, de molts escàndols de corrupció i d'una creixent pobresa i desigualtat. "Ara només falta que [el partit de López Obrador] governi bé", opina Myrna Romero, internacionalista, de 34 anys.

Tot indica que AMLO i la seva formació, Movimiento de Regeneración Nacional (Morena), també ha arrasat a escala estatal. Per ara els resultats preliminars situen aquest partit com a guanyador en 6 dels 9 estats en disputa: Ciutat de Mèxic, Tabasco, Morelos, Chiapas, Puebla i Veracruz.

Els resultats del Congrés, format tant per la Cambra dels Diputats com pel Senat, encara estan pendents, però sembla que Morena també hi podria guanyar la majoria.

Morena és una formació relativament nova a Mèxic. El partit va sorgir després de la derrota de López Obrador davant el priista Peña Nieto en les últimes eleccions presidencials, que són cada sis anys. Alguns el situen a l'esquerra, però es tracta d'un conglomerat de diverses ideologies. Una de les seves aliances més polèmiques és la que té amb el Partido Encuentro Social, un moviment evangelista conservador.

Més continguts de