Internacional 11/09/2016

Obama apel·la a la diversitat en l'aniversari de l'11-S als EUA

Actes de record a les víctimes arreu del territori nord-americà quan es compleixen quinze anys dels atemptats

Jaume Masdeu
3 min
Obama en el minut de silenci al Pentàgon.

Nova YorkLa lectura dels noms de les 2.977 víctimes de l'11-S al memorial instal·lat a la Zona Zero és sempre el moment culminant de l'aniversari d'un dels episodis més tràgics de la història nord-americana. Uns atemptats que van transformar profundament el país. En el quinzè aniversari, aquesta recitació quasi religiosa ha suposat un breu instant d'unitat i comunió general entre uns nord-americans que, en realitat, estan més dividits que mai.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així s'entenen les crides del president Obama a la unitat, a no deixar que "els nostres enemics ens divideixin", tot i que sap perfectament que no seran seguides. I també s'explica la defensa d'una de les seves principals línies argumentals, i que sempre ha mantingut: presentar la diversitat dels Estats Units com a força i no com a debilitat.

"És important refermar el nostre caràcter com a nació, gent procedent de qualsevol racó del món, de qualsevol color, de qualsevol religió o de qualsevol origen", ha dit Obama en una cerimònia al Pentàgon, on s'ha instal·lat un monument en record del centenar de víctimes que hi van causar els atacs. "Sabem que la nostra diversitat, el mosaic d'herència que tenim, no és una debilitat, sinó que ha sigut i sempre serà una de les nostres forces principals. […] Aquesta és l'Amèrica a la qual hem de continuar fidels", ha assegurat. Obama ha afegit que els extremistes no poden derrotar els Estats Units i, sabent-ho, intenten provocar el terror perquè "canviem com som o com vivim".

Què hem après de l'11-S?Defensar la diversitat en els Estats Units d'avui és contradir directament els propòsits del candidat republicà, Donald Trump, que proclama exactament el contrari, amb iniciatives com prohibir l'entrada de musulmans al país o construint un mur a la frontera amb Mèxic.

Obama, que ha vist el seu segon mandat condicionat pel repte de derrotar i prevenir els atacs de 'llops solitaris' en territori nord-americà, ha explicat com ha canviat la lluita contra el terrorisme des del 2001. Ha recordat les victòries, amb Al-Qaida debilitada i Ossama bin Laden mort, però també ha advertit que en aquests quinze anys ha evolucionat l'amenaça terrorista. "Amb les nostres defenses reforçades, els terroristes sovint intenten atacs a escales més petites, però igualment mortals", ha dit Obama citant les matances de Boston, San Bernardino i Orlando.

El president nord-americà ha guardat un minut de silenci a la Casa Blanca a les 8.46 hores per l'11 de setembre del 2001, just l'hora en què el primer avió va impactar en una de les torres del World Trade Center de Nova York. Justament allà, al WTC, a la mateixa hora també començava la commemoració en l'escenari més mortífer d'aquell atac. Un cerimonial auster i impressionant alhora, amb la lectura dels noms de les gairebé 3.000 víctimes, les del World Trade Center, les del Pentàgon i les del vol 93.

Una lectura solemne, continuada, dels noms, només interrompuda per sis minuts de silenci, que es fan coincidir amb els moments en què hi va haver l'impacte dels avions a les dues torres, al Pentàgon, quan es va estavellar el vol 93 a Pennsilvània, quan es va enfonsar primer la Torre Sud i, finalment, la conclusió del desastre, en col·lapsar-se la Torre Nord.

L'11-S del 2001 van morir més de 340 bombers i 60 policies entre les runes de les Torres Bessones quan pujaven les escales per intentar salvar les víctimes que hi estaven atrapades. Des de llavors, s'han convertit en herois nacionals i, a cada aniversari, el record del seu sacrifici ocupa un lloc destacat.

stats