El balanç de morts pel terratrèmol del Nepal supera els 4.000

Els equips de rescat internacionals comencen a arribar al país i s'obre l'accés a les zones més remotes. Els ferits ja són més de 6.800

Més de 4.200 morts. Aquest és l'últim balanç oficial del terratrèmol que va colpejar el Nepal dissabte. Els ferits superen els 7.000. El sisme, de 7,8 graus, ha deixat, a més, desenes de víctimes a l'Índia i la Xina.

El ministeri de l'Interior del Nepal va xifrar en 4.242 el nombre de morts i va dir que encara hi ha 493 cossos als dipòsits dels hospitals. 

A poc a poc els supervivents s'instal·len en campaments a la capital, Kàtmandu, molta gent ha perdut la casa i altres temen tornar-hi per por de les rèpliques, com la que es va produir diumenge, d'una intensitat de 6,7 graus.

Amb el pas de les hores cada cop és més difícil trobar supervivents entre la runa dels edificis enfonsats. El ministre d'Interior, Lazmi Prasad Dhakal, ha dit a l'agència Reuters que els equips de rescat "estan en molt males condicions", després de treballar ininterrompudament durant 24 hores. "Estem a punt del col·lapse", ha reconegut.

El país ha demanat ajuda al món. Els equips de rescat internacionals comencen a arribar al Nepal, que no patia un terratrèmol d'aquesta magnitud des de fa 8 dècades. Algunes carreteres cap a la zona de l'epicentre, al nord-oest de la capital, ja s'han pogut obrir. Es tem que quan puguin arribar a zones més remotes, el recompte de víctimes creixi.

La millora del temps ha permès que els helicòpters s'enlairin cap al camp base del mont Everest, on el sisme va causar diverses allaus mortals i ha deixat alpinistes ferits.

En el sisme s'han destruït importants joies arqueològiques del patrimoni nepalès i es preveu un enfonsament del turisme. El ministeri d'Exteriors espanyol, que està ultimant l'enviament d'un avió a Kàtmandu per repatriar els seus ciutadans, està intentant localitzar 118 persones que encara no s'han posat en contacte amb l'ambaixada.