Internacional 15/06/2019

Notre-Dame, en risc d’enfonsar-se dos mesos després de l’incendi

Dels 850 milions promesos per reconstruir el temple, només se n’han abonat 80, el 9%

Alícia Sans
3 min
Notre-Dame, en risc d’enfonsar-se dos mesos després de l’incendi

ParísLa catedral de Notre-Dame de París celebra avui la seva primera missa després de l’incendi que va arrasar-ne el sostre ara fa dos mesos. I ho fa mentre ressonen encara les paraules d’ahir del titular de Cultura, Franck Riester, que va alertar que l’emblemàtic edifici “continua en una situació fràgil, principalment en la volta, que encara no s’ha protegit”. “Es pot enfonsar”, va dir. Dos mesos després de la tragèdia que va trasbalsar el món, els murs exteriors estan protegits i apuntalats i s’han retirat les imponents vidrieres per poder-les restaurar, segons el relat del ministre, que alhora va apuntar que encara hi ha feina pendent, com instal·lar bastides al voltant de la volta per poder treure la runa que s’hi ha acumulat. Aquest diari ha pogut comprovar com unes malles de subjecció també protegeixen alguns edificis de la Rue du Cloître-Notre-Dame, a tocar d’una de les parets laterals de la catedral.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al maldecap de com reconstruir el monument ara potser també s’hi haurà d’afegir la inquietud de saber amb quins diners es pot comptar. Si bé l’endemà mateix del fatídic incendi algunes de les fortunes i empreses més poderoses de França van prometre donar més de 850 milions d’euros per a la reconstrucció de Notre-Dame, només s’han abonat uns 80 milions d’euros, és a dir, tan sols un 9% dels emparaulats. Malgrat tot, el ministre va defensar que el balanç entra dintre del “normal” i va vaticinar que les donacions es faran “gradualment, en funció del progrés de les obres”.

Els grans mecenes

El portaveu de la catedral, André Finot, va ser més contundent a l’assegurar que “els grans donants no han pagat ni un cèntim”, ja que s’esperen a saber “què es farà amb els seus diners”. Per contra, fonts de la diòcesi han assegurat a l’ARA que no tenen “cap dubte que els senyors Pinault i Arnault compliran les seves promeses”, en referència als propietaris del grup de multimarques tèxtils Kering i del conglomerat LVMH [Louis Vuitton], que van prometre donacions de 100 i 200 milions d’euros, respectivament. En aquests dos mesos, fins a 350.000 mecenes s’han compromès a aportar diners.

A la missa d’avui no hi assistirà el ministre Riester, ja que es tracta d’una celebració molt restringida organitzada per la diòcesi i que comptarà amb la presència d’una trentena de persones, bàsicament capellans. L’acte és “un bon senyal”, va dir el responsable de Cultura, que va voler posar-hi solemnitat: “L’objectiu és reobrir Notre-Dame als fidels i, més tard, als turistes”.

Tot i les bones paraules, la precarietat de l’edifici es constatarà amb l’obligació dels presents d’haver de dur el casc protector que es requereix en unes obres. Els fidels hauran d’entrar per una de les poques portes que es consideren segures i la missa s’haurà de fer en una petita capella salvada de la voracitat del foc. El cert és que, més enllà de la celebració puntual d’avui, la catedral continua tancada i barrada, amb tones de pedres escampades per desenrunar, envoltada per desenes de tanques metàl·liques i amb unes estrictes mesures de seguretat per evitar que es repeteixi la tragèdia o s’agreugi la situació.

Els turistes, però, continuen atrets pel monument medieval, gairebé aliens a la tragèdia. Si abans de l’incendi buscaven la majestuositat de l’edifici amb una selfie, ara també busquen la part cremada. Els més hàbils fins i tot s’emboteixen en els espais que hi ha entre les casetes verdes dels bouquinistes, els venedors de llibres de segona mà instal·lats a la vora del riu Sena, per aconseguir la millor perspectiva. Des del Petit-Pont-Cardinal-Lustiger, els arbres tapen les bastides i la imatge de la catedral està gairebé intacta. Vista l’afluència de turistes, Notre-Dame continua sent un dels monuments més visitats de París, encara que ara s’hagi de veure des de la distància. En perspectiva hi ha cinc anys d’obres, segons els càlculs optimistes que va fer Emmanuel Macron a les portes de la catedral.

stats