Internacional 15/05/2020

L'OMS demana que s'investigui la síndrome de les criatures que podria estar lligada al covid-19

L'organització insisteix que hi ha hagut molt pocs casos arreu del món de la malaltia de Kawasaki

Ara
2 min
El director general de l'OMS, Tedros Adhamon

BarcelonaL'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat aquest divendres als laboratoris mèdics d'arreu del món que aportin més dades sobre possibles casos de xoc tòxic en nens que podrien estar lligats al covid-19, després dels casos aïllats que s'han vist als Estats Units, França, Itàlia, Espanya o el Regne Unit, alguns dels quals han estat mortals.

"Existeix la hipòtesi que aquest xoc tòxic o malaltia de Kawasaki pugui estar relacionat amb el covid-19, i és urgent caracteritzar aquesta síndrome per entendre les seves causes i efectes", ha subratllat en roda de premsa el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El màxim responsable de l'OMS ha llançat aquesta crida el mateix dia en què s'ha conegut la mort d'un nen de 9 anys a Marsella (França), amb símptomes similars als de la malaltia de Kawasaki, després d'haver donat positiu per coronavirus.

Abans s'havia informat de la mort de tres menors amb una simptomatologia semblant a Nova York i d'un a Londres, tot i que l'OMS reitera que es tracta de casos molt rars. "És una síndrome inflamatoria multisistèmica. La seva presència és força anecdòtica", ha afirmat la cap del departament de Malalties Emergents de l'OMS, Maria van Kerkhove, que ha subratllat que l'organització ha contactat amb la seva xarxa d'investigadors de tot el món per recopilar més dades. "De vegades es presenta juntament amb el covid-19 i d'altres no. Per això cal que busquem una eina de recopilació de dades estandarditzada per entendre millor aquesta síndrome i desenvolupar tractaments", ha afegit.

El director executiu de l'OMS per a emergències sanitàries, Mike Ryan, ha subratllat que quan una malaltia afecta un elevat nombre de persones, com és el cas de la pandèmia, no és estrany que es produeixin casos aïllats amb símptomes menys freqüents a la resta. "Quan se superen els 90.000 o 100.000 casos comencen a veure conseqüències menys freqüents, que no signifiquen que el virus estigui canviant o canviï en el cas dels nens", ha apuntat.

Ryan recorda que també en altres grups d'edat el coronavirus ha tingut diferents comportaments i que no només ha atacat el sistema respiratori sinó, en alguns casos, el cardiovascular o el neurològic.

La síndrome de Kawasaki i patologies similars solen produir erupcions en tot el cos, amb febres molt altes i butllofes a la boca, un quadre mèdic greu però que pot ser tractat.

stats