Obama amenaça a Putin amb més sancions si continua "violant" les lleis a Ucraïna

El president nord-americà anuncia que desplegarà més presència militar a l'est d'Europa

El president dels Estats Units, Bararck Obama, ha advertit avui al president rus, Vladimir Putin, que està disposat a aplicar més sancions contra Rússia si Moscou segueix fomentant la "desestabilització" d'Ucraïna, fet que tindrà un notable "cost econòmic". També ha anunciat més presència militar nord-americana a l'est d'Europa, en concret a Polònia i els països bàltics.

En la roda de premsa després d'una reunió amb el president de Polònia, Bronislaw Komorowski, Obama ha indicat que Rússia ha de contribuir a "calmar la situació" a les regions de l'est d'Ucraïna on operen els insurgents.

Entre les qüestions que Moscou pot portar a terme, Obama ha apuntat que Rússia ha de vigilar la seva frontera amb Ucraïna per evitar el pas de mercenaris i armes per als "separatistes", reconèixer les eleccions ucraïneses i reunir-se amb el nou president electe, Petró Poroixenko.

El president d'Estats Units ha reconegut "la importància de mantenir unes bones relacions amb Rússia", però ha destacat que això no s'ha de fer a costa de "sacrificar els principis" que el seu país defensa.

Respectar la sobirania

"La sobirania d'Ucraïna no s'ha de sacrificar" per mantenir les relacions bilaterals amb Moscou, va afirmar Obama, que va assenyalar que Rússia és un actor important a nivell global i regional.

Segons ell, la integritat territorial, la sobirania i la llibertat són pilars bàsics, i aquestes categories han estat "amenaçades per les accions de Rússia a Crimea i ara a l'est d'Ucraïna".

Obama, que diu entendre les "raons històriques" de Moscou, va assegurar que "Rússia ha violat" les lleis internacionals en annexionar-se la península de Crimea i ha afegit que Estats Units mantindrà les sancions imposades per aquest motiu.

Si Moscou comença a cooperar, Occident tractarà d'"intentar reconstruir la confiança" bilateral, però va reconèixer que això "necessitarà un temps".

"Si Rússia compleix les lleis internacionals, llavors hi haurà cooperació. Si no s'avé a les lleis internacionals, llavors la OTAN serà ferma en reafirmar els seus principis", ha indicat.

Obama i Putin coincidiran el divendres als actes organitzats per commemorar l'aniversari del desembarcament aliat a Normandia, però no hi ha cap reunió prevista entre ells.

El Kremlin ha confirmat que Putin es reunirà amb François Hollande, David Cameron i Angela Merkel.

D'altra banda, el G7 no anunciarà demà noves sancions contra Rússia per la crisi d'Ucraïna, segons han informat fonts del govern alemany, malgrat que Berlin considera, en la línia del govern nord-americà, que Putin no ha fet el que podria fer per ajudar al país veï.