Internacional 23/09/2016

El Congrés dels EUA es conjura per anul·lar un veto presidencial

Ho faran amb la llei que permetrà a les famílies dels morts en els atacs de l'11-S demanar compensacions al govern de l'Aràbia Saudita

Carl Hulse
3 min
Obama aquesta setmana a l'Assemblea General de l'ONU.

WashingtonHan hagut de passar gairebé vuit anys, però cada cop és més clar que el president dels EUA, Barack Obama, està a punt de patir la humiliació de veure com els legisladors tenen més força que ell i deroguen un veto presidencial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Cambra i el Senat treballen a tota màquina per aixecar el veto que Obama imposarà al projecte de llei que permetrà a les famílies dels morts en els atacs de l'11-S demanar compensacions al govern de l'Aràbia Saudita per complicitat, ja que els autors van ser, principalment, ciutadans saudites.

Poques setmanes abans de les eleccions presidencials, els legisladors estan en la disjuntiva de prendre partit o pel govern de l'Aràbia Saudita –un gest no especialment popular– o pels afligits familiars de les víctimes.

I tot això, pocs dies després d'uns nous episodis terroristes a Nova York i Nova Jersey i del 15è aniversari dels atacs del 2001, que fa rememorar encara amb força aquesta mena de tragèdies.

"Em sorprendria que [la derogació del veto] no tingués un gran suport dels legisladors", explica el senador Harry Reid, el líder demòcrata, que coneix bé la dinàmica de les votacions.

Un cop dur per a Obama

L'anul·lació d'un veto és un cop especialment dur per a un president, sobretot perquè significa que un nombre substancial de membres del seu propi partit l'abandona i s'uneix a l'oposició. Per aconseguir-ho cal una majoria de 2/3 a la Cambra i al Senat –290 i 67 vots, respectivament–, un suport gairebé impensable en la majoria d'altres temes, donada la polarització que impera a Washington.

No és estrany que el xoc passi al final del mandat d'Obama. És en aquest moment quan els legisladors estan més preocupats pel seu propi futur polític que per la imatge d'un inquilí de la Casa Blanca que enfila el camí de sortida, encara que sigui del seu propi partit.

George W. Bush, que durant la major part del seu mandat va mantenir una lleialtat gairebé inqüestionable dels republicans del Congrés, va patir l'anul·lació d'un veto fins a quatre cops, tots ells en els últims dos anys en el càrrec quan la seva popularitat i influència començaven a decaure.

Però el més sorprenent d'ara és que és el primer cop que Obama veu com l'amenaça d'aixecar un veto és real.

Quan els republicans van aconseguir el control del Senat el 2015, i així van tenir la majoria a les dues cambres, deien que el president afrontaria una allau de legislació que es veuria obligat a vetar, però els demòcrates han aconseguit aturar, amb tàctiques diverses, aquestes maniobres.

"Per a un president que ha servit vuit anys, en un moment d'alta tensió política i sense majoria, no és un registre dolent", reflexiona el senador Chuck Schumer, de Nova York, número 3 dels demòcrates al Senat.

No fer una trencadissa

A les files demòcrates no hi ha grans partidaris d'un trencament amb el president. A les enquestes, Obama es manté especialment fort, amb una popularitat superior al 50%, així és que no sembla prudent per al Congrés atacar-lo.

Molts demòcrates entenen que el president ha de pensar en termes diplomàtics i geopolítics abans de donar per bona cap legislació, especialment quan es tracta de lleis que obriran litigis amb altres estats. Però diuen que el desig de permetre a les famílies fer valer els seus drets és més important que cap altra consideració.

"Trencar amb el president és una cosa que sento absolutament necessària per donar a aquestes famílies l'oportunitat d'anar als jutjats", explica el senador Richard Blumenthal, un demòcrata de Connecticut. "Hi ha desacords fins i tot dins de les famílies que s'estimen més. Sóc conscient que és un vot difícil per a alguns dels meus col·legues, però no hi ha res personal".

La Casa Blanca sembla preparada per entomar el resultat i no l'interpreta com un revés per al president o una taca negra en el seu llegat. A l'entorn del president ho veuen com una diferència de punts de vista i l'obligació de protegir els interessos del país a l'estranger.

Sembla que arriba el moment que Obama s'uneixi als seus predecessors que van patir també el cop de la derogació d'un vot.

stats