Internacional 14/11/2015

Rajoy: "Ens poden fer mal, però no vèncer"

El president espanyol confirma que de moment només hi ha notícies d'un ciutadà espanyol ferit. El Consell de Seguretat Estatal Nacional manté el nivell quatre d'alerta antiterrorista, però amb mesures de seguretat reforçades

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anul·lat l'acte a Barcelona i ha fet una declaració institucional des de Moncloa per condemnar els atemptats a París / EFE

Madrid"Avui tots som França". El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut des de la Moncloa per condemnar els atemptats de París i enviar un missatge de solidaritat a les víctimes. "No hi ha causa que justifiqui la massacre de París ni creença que la pugui emparar. No estem davant d'una guerra de religions sinó d'una lluita entre civilització i barbàrie", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Moncloa ha confirmat que, de moment, té notícies de només un ciutadà espanyol ferit en l'atac i que el ministeri d'Exteriors està seguint amb atenció si n'hi ha d'altres que s'hagin pogut veure afectats. Rajoy ha parlat amb el president francès, François Hollande, per oferir-los tota l'ajuda que necessitin. Tant el CNI com la Policia Nacional i la Fiscalia dels dos estats ja estan parlant per coordinar-se.

"El terror mai ha pogut amb Europa", ha dit Rajoy, que ha apel·lat a la unitat de tots els europeus. "Ens podem fer mal, però no vèncer. No permetrem que hàgim de renunciar a la nostra llibertat i a la nostra forma de vida", ha afegit, i ha recordat que "els espanyols sabem molt bé que és aquest dolor i l'hem patit en carn pròpia" en els atemptats de l'11-M.

El Consell de Seguretat Nacional, integrat per fins a set ministres i els caps de les forces armades i del CNI, s'ha reunit a la Moncloa per analitzar la situació. Ha decidit mantenir activat el nivell quatre d'alerta de l'escala antiterrorista (el cinc és el nivell màxim), però amb "mesures de seguretat reforçades". El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, no ha precisat quines, per raons "d'elemental prudència".

Que implica el nivell quatre d'alerta antiterrorista?

Com a "testimoni del dolor de la nació espanyola" pels atemptats, s'ha determinat que les banderes onegin a mig pal en tots els edificis públics fins dilluns al migdia, quan es convoca un minut de silenci en totes les dependències oficials.

Convocatòria del pacte antijihadista

També s'ha reunit al ministeri de l'Interior la comissió de seguiment del pacte antijihadista, subscrit per PP i PSOE després dels atemptats de 'Charlie Hebdo' i al qual es van unir després UPyD, UPN, Coalició Canària, Fòrum d'Astúries i Unió (CDC va decidir abstenir-se en la votació al Congrés). Hi ha participa tant Fernández Díaz com el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, que després han sortit en roda de premsa per donar una imatge d'unitat.

Tots els partits han suspès els actes de precampanya, inclòs el PSOE, que aquest cap de setmana aprovava el seu programa amb una conferència política que aplegava més de 1.200 persones a Madrid. Rajoy ha parlat per telèfon fins a dues vegades amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez; amb el líder de Podem, Pablo Iglesias; i el de C's, Albert Rivera. I té pendent trucar al secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i la líder d'UPyD, Rosa Díez, que s'han volgut posar en contacte amb ell.

Els partits suspenen els actes de campanya

"La unitat que va derrotar ETA acabarà amb el terrorisme jihadista", ha assegurat Sánchez en un discurs calcat al de Rajoy i en el qual ha recordat que ja ha parlat dues vegades amb Rajoy en el marc del pacte antijihadista. Els contactes entre el partit de govern i el cap de l'oposició s'han intensificat aquesta setmana després de la resposta conjunta a la declaració sobiranista.

Rivera ha demanat sumar-se al pacte antijihadista. "És el moment d'estar més units que mai", ha dit. Iglesias, en canvi, ha dit que Podem no s'identifica amb aquest pacte perquè considera que en aquests moments "no toca parlar de venjances" sinó de "democràcia" i que en els últims 15 anys hi ha hagut intervencions militars patrocinades per governs com l'espanyol que no han servit per reforçar la seguretat dels ciutadans. A la tarda Iglesias ha demanat per carta a Rajoy que convoqui un consell de pau en què participin els partits, els agents socials i experts.

Després de cancel·lar un acte a Barcelona per seguir la crisi des de la Moncloa, el president del govern espanyol manté la seva agenda d'aquest cap de setmana i viatjarà al migdia fins a Turquia, on se celebra un G-20 amb mesures extremes de seguretat. S'ha creat un extens perímetre de seguretat.

Aznar: la seguretat "té un preu"

Davant d'un atemptat d'aquestes dimensions, tant José María Aznar com José Luis Rodríguez Zapatero han sortit a escena. En un comunicat, l'expresident popular ha demanat un "rearmament moral" davant d'un "atac de guerra" i ha subratllat que la defensa de la llibertat i la pau "té un preu".

Zapatero, que s'ha reunit amb Pedro Sánchez i la resta d'ex secretaris generals del PSOE –Felipe González, Joaquín Almunia i Alfredo Pérez Rubalcaba– durant una hora per abordar els fets, ha aconsellat a Iglesias "reflexionar" sobre el pacte antijihadista i unir-s'hi.

stats