Internacional 18/09/2013

Rússia assegura que Síria ha aportat noves proves sobre l'ús d'armes químiques per part dels rebels

Moscou manté que el règim de Baixar al-Assad no té res a veure amb els atacs. L'ONU tornarà a Síria per aclarir les denúncies llançades contra el règim sirià i l'oposició

Agències
2 min
fdg

MoscouRússia assegura que té noves proves que l'oposició siriana va ser qui va utilitzar armes químiques contra civils el 21 d'agost prop de Damasc, atac en què van morir més de 1.400 persones.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Rússia, en canvi, manté que no va ser el règim de Baixar al-Assad qui va atacar els civils.

Ho ha comunicat el viceministre d'Exteriors de Rússia, Sergei Riabkov, que a la a vegada ha titllat l'informe de les Nacions Unides de "parcial i polititzat".

Riabkov s'ha reunit aquest dimecres amb Baixar Al-Assad per demanar-li que compleixi amb el pla proposat per Rússia i els Estats Units per l'eliminació de les armes químiques, tal i com ha informat el cap de premsa de l'ambaixada russa de Damasc.

"Els hem demanat, especialment, que presentin de manera puntual i estricta totes les dades relatives al seu arsenal d'armes químiques a l'Organització per a la Prohibició d'Armes Químiques", ha afegit Riabkov.

Els ministres d'Exteriors espanyol i francès, José Manuel García Margallo i Laurent Fabius, es mostren a favor de que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides contempli l'ús de la força militar en cas que el règim d'Al-Assad no compleixi el programa de desarmament químic.

Assad ha agraït el suport de Moscou al viceministre d'Exteriors rus, Serguei Riabkov, que opina que el règim sirià "pateix un atac ferotge i un terrorisme heretge".

P { margin-bottom: 0.21cm; } Els inspectors de les Nacions Unides especialistes en armament químic estan a punt de tornar a Síria per investigar les denúncies que s'han llançat contra el règim d'Assad i l'oposició, tal i com ha anunciat aquest dimecres el seu director, Aake Sellström.

Sellström ha informat que la investigació és irrevocable però que la data d'aquesta es concretarà en una setmana aproximadament. L'objecte de la investigació serà l'atac de Ghouta en el que van morir més de 1.400 persones però no s'interessaran per l'autoria dels crims.

L'informe de l'ONU d'aquest dilluns va confirmar l'ús de gas sarín contra els civils, encara que no va revelar qui va ser l'autor de l'atac.

stats