Soldats africans van violar nenes i dones a Somàlia

L'entitat HRW denuncia abusos a desplaçades per la fam o la guerra amb Al-Shabaab

Soldats de la Missió de la Unió Africana (AMISOM) a Somàlia destinats a Mogadiscio han abusat sexualment i explotat a dones i menors desplaçades per la fam o el conflicte durant l'últim any , segons ha denunciat Human Rights Watch ( HRW ) , que ha presentat avui dilluns un informe a Nairobi, capital de Kènia.

L'organització no governamental insta la Unió Africana ( UA ) a prendre mesures per tallar aquests abusos i garantir la justícia de les víctimes.

El document , titulat El poder que aquests homes tenen sobre nosaltres: Explotació Sexual i Abusos per les Forces de la UA a Somàlia , revela les violacions a dones i nenes en dues seus de AMISOM a la capital somali des de 2013 . Els soldats de la UA van coaccionar-les perquè mantinguessin relacions sexuals amb ells a canvi d'oferir-los ajuda mèdica , aliments o aigua , quan no les van forçar directament.

HRW va realitzar la seva investigació a Somàlia, Uganda i Burundi, països aquests dos últims d'on procedien els agressors, identificats per 21 dones i menors entrevistades .

Totes les dones somalis entrevistades havien arribat a la capital procedents de comunitats del sud i centre de Somàlia, zones de fam o controlades pel grup terrorista Al- Shabab de les que han fugit desenes de milers de persones en els últims anys.

Sense feina ni recursos bàsics, moltes només poden recórrer a l'ajuda humanitària i es veuen, per això, forçades a mantenir relacions d'abús per sobreviure i mantenir als seus fills.

"Una noia va anar a la base a demanar un medicament i, quan la van portar a l'habitació d'un soldat, es va adonar de la situació. En aquest moment volia fugir, estava terroritzada , però tenia gana i no podia fer res", va explicar la investigadora de l'Àfrica en HRW, Laetitia Bader.

HRW sospita que l'explotació sexual "no és un secret" en les bases de AMISOM a Mogadiscio, ja que les dones van accedir a campaments que en teoria es troben restringits.

Algunes d'elles mai van denunciar els fets per por a represàlies dels seus agressors, les autoritats, les seves famílies i fins i tot Al-Shabaab. "Ells [els terroristes] creuen que estan treballant amb l'enemic, en lloc de pensar que les estan explotant ", ha subratllat Bader.

L'organització considera que, tot i que els països que participen en l'AMISOM estan desplegant recursos a Somàlia per investigar aquests abusos -com Uganda, que ha establert un tribunal militar permanentment , només un nombre molt limitat aquestes denúncies han estat tramitades . Per a la investigadora, "és una qüestió de voluntat política, l'AMISOM pot prevenir aquests abusos".

HRW va reclamar mecanismes que permetin a les víctimes denunciar fora de les instal·lacions militars, amb protecció i sense por de represàlies. Bader també va exigir la creació d'una unitat disciplinària per abordar aquest tipus de casos a la seu de la UA, a la capital etíop, Addis Abeba.

"La UA l'oportunitat de fer les coses bé des del principi i aprendre dels greus errors de les Nacions Unides", va dir , en al·lusió als abusos comesos per cascos blaus a Libèria o la República Democràtica del Congo fa una dècada.

L'AMISOM, integrada per tropes d'Uganda, Burundi , Kènia , Etiòpia, Djibouti i Serra Leone, es va desplegar a Somàlia el 2007 per protegir les institucions i el govern somali i afavorir la distribució d'ajuda humanitària.