Publicitat
Publicitat

El Tribunal Suprem tanca el Parlament de Veneçuela

L'oposició antichavista denuncia el "cop d'Estat" de Maduro

El  Tribunal Suprem de Veneçuela ha deixat el Parlament sens competències legislatives, en una mesura que ha estat qualificada per l'oposició antichavista com "un cop d'Estat". D'aquesta manera, els actes de l'Assemblea  no tindran validesa durant el temps que la cambra estigui sota el control judicial.

El president de l'Assemblea, Julio Borges, ha estripat la sentència alhora que l'ha titllat d' " escombraries" que van "contra el poble veneçolà". 
 

En una compareixença davant del Parlament, Borges ha destacat que la sentència entrega "tot el poder" a Nicolás Maduro, i en aquest sentit ha afirmat que el govern veneçolà tindrà a partir d'ara les mans lliures per "fer les lleis o donar els contractes que li doni la gana, endeutar el país com els doni la gana i per perseguir els veneçolans com els doni la gana. És un cop d'Estat amb totes les seves lletres, és una dictadura", ha assegurat.  També, a través de les xarxes socials, el líder antichavista Hernique Capriles ha denunciat el "cop d'Estat" que suposa la retirada de les competències legislatives a l'Assemblea. 

 

L'Alt Tribunal ha expressat la decisió a través d' una sentència clara i directa: "Mentre persisteixi la situació de desacatament i d'invalidesa de les actuacions de l'Assemblea Nacional, aquesta Sala Constitucional garantirà que les competències parlamentàries siguin exercides directament per aquesta Sala o per l'òrgan que ho disposi, per vetllar per l' Estat de Dret". 

El Suprem, ja fa un any, havia decretat en "desacatament" el Parlament per l'incompliment de diverses sentències.  La decisió de la sala judicial arriba just hores després que l'Organització d'Estats Americans (OEA) intentés aplicar l'anomenada carta Democràtica, un mecanisme establert per castigar els països membres que no compleixin amb els valors democràtics de l'Estat de dret. 

A Veneçuela, la crisi política s'ha agreujat des què en les eleccions de desembre del 2015, la coalició antichavista va guanyar a la formació de Maduro i ha obtingut la majoria parlamentària. Des de llavors, la governabilitat al país és gairebé impossible perquè el govern ha aconseguit aturar a través del poder judicial que controla algunes mesures i iniciatives aprovades a l'Assemblea.

El Perú del conservador   Pedro Pablo Kuczynski ha estat el primer país a reaccionar per la decisió "inacceptable" i va retirar el seu ambaixador de Caracas.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT