Alliberada la cristiana condemnada per blasfèmia al Pakistan

Ha passat 8 anys al corredor de la mort acusada d'insultar Mahoma durant una discussió entre dones

La cristiana  Asia   Bibi  ha sortit de la presó  aquest dijous a la matinada (hora de Catalunya) després de passar 8 anys al corredor de la mort al Pakistan. Bibi  estava acusada d'un delicte de blasfèmia per insultar Mahoma, i el Tribunal Superior de Lahore va ratificar el 2010 la condemna a la pena de mort per haver blasfemat.

El seu advocat Saif- Ul- Malook , va dir a Efe que l'absolució dictada pel Tribunal Suprem del Pakistan (TSP) fa pocs dies és un "veredicte històric", emès per uns jutges amenaçats de mort per part de grups islamistes.

La decisió de l'alt tribunal ha provocat  una allau  de protestes islamistes organitzades pel partit  Threek -e- Labbaik   Pakistán  ( TLP ). Els grups islamistes contraris a la resolució del TSP, anunciada ja fa una setmana, van paralitzar el país durant tres dies consecutius, per protestar contra l'absolució de la cristiana. 

Bibi , mare de cinc fills, feia vuit anys que estava empresonada al corredor de la mort del  Pakistan  per una condemna imposada el 2010, que l'acusava d'haver blasfemat contra Mahoma i la sentenciava a la pena de mort.Tot i que l'advocat de l'acusada,  Saiful   Malook , ha  afirmat  a Efe que havia marxat del país , el portaveu del ministeri d' exteriors   pakistanès, Mohamed   Faisal, ha contradit les afirmacions de l'advocat i ha assegurat en roda de premsa que hi ha un recurs, presentat al TSP, contra l'absolució de Bibi: "Quan s'anunciï la decisió [del Tribunal] ella podrà viatjar on vulgui". Mentrestant "l'Estat del Pakistan està protegint [Bibi ]", segons ha remarcat el portaveu pakistanès. Les autoritats pakistaneses en cap moment han especificat on estava allotjada i el mateix Faisal ha afirmat que "és en un lloc segur del Pakistan".

I és que un acord firmat entre el govern  pakistanès  i el partit islamista  TLP ha  permès  que la justícia pakistanesa  acceptés  a tràmit el recurs presentat pel  clergue   Qari   Mohamed   Salam en contra l'absolució d' Asia  Bibi. El recurs impedeix que Bibi pugui sortir del país asiàtic fins que el Tribunal Superior del Pakistan no resolgui el tràmit judicial presentat pel clergue i en doni una sentència.  De moment, la màxima institució judicial del país no s'ha pronunciat sobre què farà davant el recurs presentat pel religiós.

Reaccions internacionals

L'advocat de la cristiana va viatjar  aquest cap de setmana a Holanda per oferir una roda de premsa des de l'Haia en què alertava sobre "les  amenaces " que rep la seva defensada per part dels islamistes radicals. El país danès ha ofert asil a l'advocat defensor dels drets humans. "La situació d' Asia   Bibi  té tota la nostra atenció", va dir el ministre d'Exteriors holandès, Stef   Blok , que ha posat en marxa un programa que permet a l' advocat  quedar-se en territori holandès durant els pròxims mesos fins a decidir sobre el ser futur.La família de la cristiana ha demanat ajuda a través de vídeos al Regne Unit, el Canadà, els Estats Units i Itàlia. De moment només l'italià  Matteo  Salvini s'ha pronunciat disposat a fer tots el possible perquè Asia Bibi pugui sortir del Pakistan.

La camperola  va ser denunciada l'any 2009 per dues dones que l'acusaven d'"haver insultat", suposadament, el profeta Mahoma durant una discussió en un pou d'aigua a la regió del Panjab a l'est del país.

Més continguts de