Internacional 05/10/2016

Theresa May promet un gir social i assegura que el Conservador és ara el "partit dels treballadors”

La primera ministra britànica tanca el congrés dels 'tories' britànics com la nova messies de la igualtat i la justícia i apostant per l'enfortiment del paper de l’Estat en l’economia

Quim Aranda
4 min
Theresa May, en una imatge d'arxiu

LondresCom si fos la nova messies de la igualtat social. Així ha acabat fa uns minuts el seu discurs la primera ministra britànica, Theresa May, el primer que fa com a líder conservadora: “Tenim l'oportunitat de donar forma al nostre futur des d’aquí. Aquesta és l’oportunitat que ens han donat. Veniu amb mi, i farem que el futur sigui més brillant”. Sens dubte, un excés de retòrica que també ha anat acompanyat d'un excés de gesticulació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després que desvelés diumenge bona part de l’agenda del Brexit en el primer dia del congrés del Partit Conservador, Theresa May ha aprofitat la cloenda, que acaba de tenir lloc a Birmingham, per destacar que la prioritat del seu govern és la social, alhora que es construeix una "Gran Bretanya més global" en el context del post-Brexit. El govern, promet, treballarà "per a tothom, no només per a alguns privilegiats”. I pretén “abraçar un nou centre” i refusar “tant el model ideològic de l’esquerra socialista com el de la dreta més llibertària”.

La 'premier' creu necessari el gir social perquè “els rics no són els que hi van perdre amb la crisi [del 2008], sinó les famílies ordinàries treballadores”. I perquè l’economia funcioni en benefici de tothom adverteix que “hem de tornar a canviar”, en referència a la transformació experimentada pels 'tories' de les mans de l’anterior primer ministre, David Cameron, que va deixar enrere la taca del thacherisme per un “nou i modern conservadorisme”.

Tan gran serà el canvi que els 'tories' prometen que la 'premier' vol que “el Partit Conservador sigui ara, veritablement, el partit del treballadors, dels funcionaris i [el que defensa] el Servei Nacional de Salut”. No només vol ocupar el centre sinó que, a més, pretén annexionar l’espai del laborisme.

A diferència del que va caracteritzar els sis anys de primacia de Cameron a Downing Street, May aposta per reforçar el paper de l’Estat per tal de combatre les injustícies socials. “Això és el que pretén el govern: acció. Es tracta de fer alguna cosa, no de ser algú. Identificar les injustícies i cercar solucions que impulsin el canvi. Prenent gran decisions, no eludint-les”.

I sense deixar de posar l’accent en el contingut social durant quasi tota l’hora que ha durat l’alocució, la primera ministra denuncia que “la divisió i la manca d’equitat és arreu”. Uns problemes als quals el seu partit no ha de ser aliè, ja que fa si anys que governa.

Revolució tranquil·la

El Brexit i el procés que ha de desencadenar a partir de finals de març de l’any vinent –quan s’invoqui l’article 50 del Tractat de Lisboa i comencin les negociacions oficials amb la Unió–, el va qualificar de “revolució tranquil·la”. I ha afegit: “El resultat del referèndum no era només contra la Unió. Ha estat una protesta d’una gent que té la impressió que el món funciona bé per a alguns privilegiats, però no per a ells”.

El discurs de May, i en general tota la conferència conservadora, ha semblat una gran missa dels defensors del Brexit, com ha demostrat en la seva invocació final, de to gairebé religiós. La primera ministra, que havia fet una tímida campanya per romandre a la Unió Europea (UE), ha aparegut davant dels seus com la més convençuda i entusiasta pel 'no' a la Unió Europea. Potser per això no ha volgut sentir cap de les veus que alerten sobre la deriva de la política migratòria, que podria afectar sectors clau com l’educació superior o la indústria i els serveis bàsics.

Amb la fe dels conversos, ha recordat el que ja havia dit diumenge sobre el calendari de negociacions amb la Unió. I sense dissimular gens, en alguns moments ha utilitzat, literalment, les mateixes paraules que havia dirigit als delegats conservadors tres dies enrere.

El nou que temps que comença al Regne Unit esbossat per May el definirà, també, una persecució d’aquells que intentin defraudar l’Estat: “Els perseguirem; i també aquells que tinguin una empresa que ajudi a eludir impostos".

De retruc, ha aprofitat el discurs per llançar un duríssim atac contra els que menystenen el parer de l’opinió pública, la majoritària que va votar a favor del Brexit: “Només cal escoltar la forma amb què una gran quantitat de polítics i comentaristes parlen del públic. Troben el seu patriotisme de mal gust, les seves preocupacions sobre la immigració les consideren estretes de mires i veuen com un inconvenient la preocupació per la seguretat a la feina”. En resum, assegura May, “troben simplement desconcertant" que més de 17 milions de persones vagin votar per sortir de la Unió Europea. “Però van votar pel canvi, i serà canvi el que tindran”.

L’agenda de May és, més que la d’una “revolució tranquil·la”, la d’una conservadora, radical. Un dels exemples és l’anunci, que ja havia apuntat dilluns el ministre de Defensa, segons el qual no es permetrà que es posi en dubte l’honor de les forces armades a partir de les intervencions en futurs conflictes. Una altra, com no podia ser d’una altra manera, l'acusació feta al Partit Nacional Escocès (SNP) de voler dividir el país, un fet que mai no permetrà, va assegurar.

stats