Trump no estava "plenament informat" quan prometia el mur amb Mèxic

El cap de gabinet del president diu que l'ha convençut que oblidi la seva gran promesa de campanya

JULIE HIRSCHFELD DAVIS / SHERYL GAY STOLBERG / THOMAS KAPLAN

El cap de gabinet del president dels Estats Units va dir aquest dimecres a un grup de legisladors demòcrates que Trump no havia sigut "plenament informat" quan prometia als electors que construiria un mur al llarg de la frontera mexicana, durant la campanya electoral del 2016, i va afegir que havia persuadit el president que realment el mur no era necessari. També va expressar el seu optimisme de cara a aconseguir un acord bilateral d'immigració.

John F. Kelly, general 'marine' retirat a qui s'ha atribuït el mèrit de dur la disciplina a la caòtica Casa Blanca de Trump en sis mesos que porta com a cap de gabinet, va explicar als membres del caucus hispà del Congrés que ell ha educat el president sobre la qüestió de la immigració i que Trump havia "evolucionat" en la seva postura respecte del mur.

Aquests comentaris són inusuals per a un cap de gabinet de la Casa Blanca, ja que posen en dubte les declaracions públiques del president en contradir el missatge central de tota la seva campanya, que era el de "construir el mur".

El president havia començat feia poc a suavitzar les seves declaracions sobre el mur, en explicar a un grup de legisladors republicans i demòcrates a la Casa Blanca la setmana passada que no seria necessària una estructura de 2.000 milles perquè parts de la frontera ja són intransitables.Però al dir als legisladors que Trump bàsicament s'havia equivocat en començar a promoure un mur i, alhora, atorgar-se el mèrit d'haver-lo dissuadit, Kelly semblava expressar un sentiment que alguns li havien sentit en privat a l'ala oest de la Casa Blanca: que la seva feina és fer de tutor d'un president que de vegades està mal informat i que no havia tingut mai fins ara un càrrec públic.

Alhora, els seus comentaris també donen a entendre que el mateix Kelly, que era secretari de Seguretat Nacional abans d'arribar a la Casa Blanca i defensava postures molt dures sobre immigració, similars a les del president, s'està posicionant ara com una influència moderada per a Trump.

Kelly va fer aquestes observacions durant una reunió amb membres del caucus hispà, un grup conegut com els Twos, els números 2 dels demòcrates i els republicans tant al Congrés com al Senat, on intentava negociar un acord per protegir de la deportació els joves immigrants indocumentats que van arribar al país quan eren menors d'edat, els coneguts com a Dreamers ('somniadors'). La reunió amb el grup va ser notificada per primera vegada pel 'Washington Post'.

Kelly va expressar la seva confiança en l'èxit de les negociacions per preservar les proteccions proporcionades pel programa DACA (sigles en anglès per a 'accions diferides per als arribats
en la infantesa'), la política de l'era d'Obama que Trump va anunciar al setembre que finalitzaria. El president va donar al Congrés sis mesos per aprovar un programa alternatiu que substitueixi el DACA en la protecció d'aquests 780.000 joves.

Trump acaba amb el somni de 800.000 dreamersDiumenge passat, però, Trump va ser molt més pessimista sobre el futur del programa i va criticar els demòcrates. "El DACA probablement està mort perquè els demòcrates no el volen, només volen parlar i prendre diners desesperadament al nostre exèrcit", va escriure a Twitter.

Kelly va dir als legisladors que va ser ell "qui va temperar" Trump "sobre el tema del mur, sobre el tema de DACA", segons va explicar Raúl Grijalva, demòcrata d'Arizona que va assistir a la reunió. El representant Luis V. Gutiérrez, demòcrata d'Illinois, que també va ser-hi, va citar Kelly en dir al grup: "Una paret brillant de 50 peus [15 metres] d'un mar a l'altre no és el que construirem".

Gutiérrez va dir als periodistes que, a la reunió, Kelly va dir que durant la campanya presidencial "hi havia declaracions sobre el mur que no eren declaracions informades". Trump sovint insistia en la seva promesa de construir "un gran i preciós mur" per dinamitzar els seus mítings de campanya.

Marc T. Short, director d'assumptes legislatius de la Casa Blanca, va negar els comentaris que els demòcrates atribuïen a Kelly sobre la familiaritat del president amb els problemes d'immigració, i va dir a la CNN en una entrevista: "No recordo el general Kelly dient que el president no estava informat".

El mur de la vergonya de TrumpEl mur ha sigut un tema destacat en les negociacions sobre el DACA, ja que Trump insisteix que el finançament per construir-lo formi part d'aquest projecte de llei, juntament amb mesures per limitar els membres de la família que es poden acollir a la reagrupació familiar als EUA i per acabar també amb la loteria de visats.

Com a secretari de seguretat nacional de Trump, Kelly va dirigir els primers passos de la política repressiva contra els immigrants, inclosa la promulgació de la prohibició de visats als ciutadans de certs països.

Però Kelly no va apostar mai per la idea de construir un mur que recorri tota la frontera sud del país, i va argumentar des del principi que "una barrera física no farà la feina". Més recentment ha aconseguit que Trump no insisteixi en la idea que Mèxic pagui el mur, una idea que el president no ha esmentat des de fa temps.