Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

Trump posa en perill els feus republicans

El rebuig al magnat afavoreix Clinton i també els candidats independents en estats conservadors

Els ciutadans de l’estat de Utah no voten un candidat presidencial demòcrata des del 1964. Els d’Arizona i Missouri, des del 1996. I els de Geòrgia, des del 1992. Tot i així, la cursa a la Casa Blanca en aquests feus republicans està disputada. El rebuig que crea la candidatura de Donald Trump, sobretot entre els votants de minories, i la seva caiguda en els últims sondejos -després de la filtració d’una gravació amb comentaris seus masclistes i grollers, i les acusacions contra ell d’assetjament sexual- han obert en aquests estats la possibilitat d’un triomf de Clinton.

Els responsables de la campanya de l’aspirant demòcrata han decidit invertir diners i esforços en aquests estats. Per exemple, a Arizona, amb una creixent població llatina, es gastaran dos milions de dòlars en anuncis electorals i avui envien Michelle Obama -una de les millors aliades de Clinton- a fer un míting a la capital, Phoenix.

Posar Trump a la defensiva

La nova estratègia electoral de Clinton podria “obligar Trump a invertir en la campanya uns diners que no té i que no haurien de ser necessaris”, assegura Harry Enten, analista de la web de pronòstics FiveThirtyEight. D’altra banda, podria ajudar també candidats demòcrates que intenten recuperar escons tant a la Cambra de Representants com al Senat. Els demòcrates aspiren a recuperar la majoria a la cambra alta perduda el 2014. Recuperar la cambra baixa, en canvi, és més complicat.

De moment Hillary Clinton podria guanyar a Carolina del Nord, un estat que el president nord-americà, Barack Obama, va guanyar el 2008 però va perdre el 2012. Geòrgia seria un altre estat favorable a la demòcrata gràcies a l’augment de les poblacions llatina i afroamericana dels últims anys. Aquest estat, juntament amb Arizona, és el feu republicà que es decanta més per un canvi.

Si Clinton manté l’avantatge en intenció de vot sobre Trump de les enquestes, que segons la mitjana de RealClearPolitics és de set punts, podria aconseguir una contundent victòria a les eleccions del 8 de novembre. És per això que l’últim debat presidencial, celebrat aquesta matinada catalana, era una gran oportunitat per sentenciar la cursa. La demòcrata només necessitava evitar grans errors per complicar una remuntada de Trump.

Les opcions de l’empresari novaiorquès per obtenir la presidència dels Estats Units cada cop són més reduïdes. En un sondeig del diari Washington Post, Clinton lidera en 9 dels 15 estats clau amb avantatge de quatre o més punts.

Utah mira una tercera opció

L’altre gran problema de Trump és Utah. Aquest estat, amb una majoria de votants que confessen la religió mormona, va votar de manera aclaparadora per Mitt Romney -el primer candidat presidencial mormó- el 2012, però ara podria girar l’esquena al candidat del Partit Republicà. De fet, el mateix Romney va afirmar que no votaria per Trump.

Una derrota del magnat immobiliari és possible no tant perquè Clinton estigui guanyant adeptes sinó per l’èxit que estan tenint els candidats independents, especialment l’exagent de la CIA Evan McMullin. Aquest candidat, mormó, atrau un 20% dels votants de Utah, segons un sondeig recent de Y2 Analytics. Trump i Clinton estarien empatats amb un 26%. L’altre candidat independent que també resta vots al republicà aquí i en altres estats és Gary Johnson, llibertari conservador i exgovernador de Nou Mèxic.

Trump pateix també en altres estats conservadors com Texas i Alaska, on el seu avantatge és de tres i un punts, respectivament. Aquestes xifres evidencien que el republicà necessita un revulsiu per guanyar. El temps, però, s’acaba.

Més continguts de