Publicitat
Publicitat

Trump retira els fons que sustenten l'Obamacare

La Casa Blanca desmantella pel seu compte el sistema de salut davant l'estancament del Congrés

El govern de Donald Trump ha anunciat que ha decidit posar fi als subsidis a les asseguradores de cobertura sanitària emparats en l'actual llei de salut dels Estats Units, la coneguda com a Obamacare, cosa que suposa un gran revés per al sector.

Aquesta mesura se suma a l'ordre executiva signada també aquest dijous pel president Donald Trump per relaxar alguns dels requisits de l'Obamacare i començar així pel seu compte el desmantellament d'aquesta llei després dels successius fracassos republicans per aprovar una nova reforma al Congrés.

"El departament de Justícia, el departament de Salut i Serveis Humans han arribat a la conclusió que no hi ha fons per als pagaments de reducció de costos compartits amb les companyies d'assegurances sota l'Obamacare", ha anunciat la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders, en un comunicat.

"A la llum d'aquesta anàlisi, el govern no pot, legalment, fer els pagaments de reducció de costos compartits. La Cambra de Representants dels Estats Units va demandar l'administració anterior davant un tribunal federal per haver fet aquests pagaments sense aquesta assignació, i el tribunal va acordar que els pagaments no eren lícits", ha argumentat.

Malgrat que la derogació i substitució de l'Obamacare va ser una de les promeses de campanya de Trump, fins ara els republicans no han sigut capaços d'aprovar una nova llei de salut al Congrés encara que tenen el control de les dues cambres.

Segons la portaveu, "el rescat de les companyies d'assegurances a través d'aquests pagaments il·legals és un altre exemple més de com l'administració anterior va abusar dels dòlars dels contribuents i va evitar la llei per apuntalar un sistema amb errors".

Les subvencions, que tenen un valor estimat de 7.000 milions de dòlars aquest any i es paguen en quotes mensuals, poden aturar-se gairebé de forma immediata, ja que el Congrés no ha aprovat fons per al programa.

Els experts auguren que aquesta supressió dels fons suposarà un fort cop per als ja fràgils mercats de l'Obamacare, però l'impacte podria ser menys greu del que hauria sigut fa uns mesos.

Davant l'anunci de la Casa Blanca, els líders demòcrates del Congrés, Nancy Pelosi, de la Cambra de Representants,  i Chuck Schumer, del Senat, van lamentar i condemnar la postura de Donald Trump.

"Lamentablement, en lloc de treballar per reduir els costos de salut dels nord-americans, sembla que el president Trump augmentarà les primes de salut sense ajuda de ningú", han apuntat en un comunicat conjunt.

"És un acte rancorós de sabotatge bast i sense sentit adreçat a les famílies treballadores i la classe mitjana de tots els racons dels EUA. No s'equivoquin sobre això: Trump n'intentarà culpar la llei de la cura de salut assequible, però això li recaurà a sobre  i en pagarà el preu", han afegit.

Els demòcrates, que s'han ofert en diverses ocasions per negociar una reforma bipartidista, han insistit que la decisió de Trump arriba davant la seva incapacitat per derogar i reemplaçar l'actual sistema de salut, com havia promès en campanya, motiu pel qual el vol dinamitar des de dins.

Més continguts de