Històrica victòria de Syriza a Grècia

L'esquerra alternativa obté 149 escons i es queda a les portes de la majoria absoluta amb el 85% escrutat

L'esquerra alternativa de Syriza ha guanyat les eleccions a Grècia, segons els resultats oficials parcials, amb un 36% de vots i 149 escons, seguit dels conservadors de Nova Democràcia, fins ara al poder, que obtenen el 28% dels vots i 76 escons, amb un 85% del recompte fet.

En tercera posició hi queden els neonazis d'Alba Daurada (17 escons), mentre que el partit El Riu, candidat a pactar amb Syriza si li calen vots per aconseguir una majoria al Parlament, obté també 17 escons. Els comunistes (KKE) segueixen en quarta posició amb 15 escons i l'històric Pasok s'enfonsa fins als 13 escons. Pel que fa a la formació de dreta Grecs Independents, antiausteritat, obté també 13 escons.

Fora de la cambra hi queden la formació de l'ex primer ministre, Iorgos Papandreu, escindit del Pasok, i també el partit Dimar, l'esquerra democràtica, que formava la coalició de govern amb Nova Democràcia que estava al poder fins ara al país.

Cap a un pacte per governar

La incògnita que quedarà sobre la taula si es confirmen aquests resultats és com s'ho farà per garantir l'estabilitat del govern sense majoria absoluta. Els pactes amb qualsevol de les formacions del Parlament són complicats per a tothom tenint en compte la polarització política que es viu a Grècia.

Tot i que el partit El Riu, el nou partit del mediàtic Stavros Theodorakis, s'ha mostrat disposat a un pacte, només ha obert la porta a un suport puntual extern. En qualsevol cas, el govern de Grècia quedarà en mans de dos partits –Syriza i El Riu– que trenquen el sistema polític bipartidista dels últims 40 anys.

Més continguts de