Publicitat
Publicitat

La Xina porta míssils a una de les illes disputades al Mar del Sud de la Xina

El nou moviment, que Pequín nega, eleva encara més la tensió a la zona

La Xina ha ubicat míssils terra-aire a la illa Woody, de l'arxipèlag Paracel, un grup de illes disputades entre diversos països del Mar del Sud de la Xina. Fonts militars de Taiwan van confirmar aquesta informació a Efe, després que la cadena nord-americana Fox News ho anunciés, citant imatges del satèl·lit ImageSat International. Però el govern de la Xina ho nega i diu que són invencions dels mitjans.

Segons la cadena Fox, Pequín hauria situat a l'illa dues bateries de vuit llançadores de míssils terra-aire i un sistema de radars, elevant la tensió sobre una regió que ha estat font en els últims anys de diversos conflictes diplomàtics. Les illes Paracel on es troben els míssils estan controlades per la Xina, però Vietnam i Taiwan també en reclamen la sobirania.

El grup està molt a prop de les illes Spratly, que reclamen tant la Xina com Taiwan, Vietnam, Filipines, Malàisia i Brunei. Tant en aquesta zona com en les illes disputades amb el Japó al Mar de l'Est de la Xina, els Estats Units ha intervingut amb mesures de dissuasió o desafiament, com el  pas dels seus vaixells per la zona -que la Xina va considerar una provocació-, per pressionar en contra del que considera una actitud agressiva de la Xina.

Les imatges per satèl·lit demostrarien que els míssils van arribar a l'illa Woody al llarg de la setmana passada, ja que en una imatge del 3 de febrer no hi eren.

El control d'aquesta zona marítima és important per a la Xina, i per als països de la zona, no només pels recursos energètics que s'hi amaguen al subsòl, sinó també pel control d'una ruta marítima essencial per al comerç internacional.

En els últims anys, la tensió ha incrementat en aquestes disputes, especialment arrel de les imatges que l'any passat demostraven que la Xina estava realitzant construccions de gran envergadura a les Sptratly, ampliant alguns dels seus illots fins a crear illes artificials amb pistes d'aviació i guarnicions militars.

Més continguts de