Amèrica Llatina

La justícia argentina declara inconstitucional la reforma laboral de Milei

És un cop dur per al govern de l'Argentina, que podrà recórrer la decisió de la justícia

ARA
2 min
El president argentí, Javier Milei, a la Casa Rosada després de ser investit.

BarcelonaLa justícia argentina ha declarat la "invalidesa constitucional" de la reforma laboral que el president argentí, Javier Milei, va imposar a través d'un megadecret poc després d'arribar al càrrec. En concret, la sentència definitiva anul·la la reforma "per ser contrària a l'article 99 de la Constitució Nacional", que defineix les atribucions del president. Dit d'una altra manera: posa en dubte l'abast del govern a l'hora d'emetre decrets d'aquesta magnitud.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El megadecret de Milei, conegut com el decret de necessitat i urgència (DNU), era l'antídot per intentar capgirar la situació econòmica del país sud-americà. Molts experts ja van posar en dubte la seva efectivitat durant la campanya electoral. Els sindicats s'hi van oposar des d'un primer moment perquè, denunciaven, la reforma laboral que contenia vulnerava els drets de molts treballadors.

De fet, seguint les reclamacions de la Confederació General del Treball (CGT), la Cambra de Treball, un tribunal especialitzat en assumptes laborals, ja va invalidar a principis de gener una part del decret. El govern va apel·lar llavors aquella decisió. La sentència d'aquest dimarts és definitiva, però l'executiu argentí podrà tornar a recórrer-la davant el Tribunal Suprem.

Sigui com sigui, la decisió de la justícia ja és un cop dur a la política de Milei, que va arribar a la presidència argentina a principis de desembre.

El gran decret impulsat per Milei inclou unes 300 lleis i pretén desregular l'economia, aplicar un estat d'emergència pública i econòmica fins al 31 de desembre del 2025, modificar el mercat laboral i els plans de salut, derogar la llei de lloguers i privatitzar empreses públiques, entre altres mesures. Afecta gairebé tots els àmbits de l'economia, la política i la societat de l'Argentina i permet que es deleguin facultats legislatives en el poder executiu. També permet castigar les protestes al carrer amb penes de presó.

stats