L'assassinat d'una gossa que ha enfonsat les opcions d'una potencial vicepresidenta de Trump

La governadora de Dakota del Sud, Kristi Noem, estava molt ben posicionada per ser la segona del magnat, però la polèmica sobre l'assassinat de la seva gossa l'està afectant

3 min
La governadora de Dakota del Sud, Kristi Noem, saluda l'expresident dels Estats Units i candidat republicà Donald Trump en un acte a Dakota del Sud el setembre de 2023.

WashingtonSi la republicana Kristi Noem parles castellà, podria excusar-se amb la frase "Por un perro que maté, me llaman mataperros". En el seu cas no es tractaria d'una metàfora sinó que tindria sentit literal: la governadora de Dakota del Sud s'ha vist sumida en la polèmica després que el diari britànic The Guardian avancés un fragment del seu nou llibre, en què explica com va matar la seva gossa Cricket.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Noem és un dels noms que més ha sonat com a possible parella política de Donald Trump. Com a aspirant a convertir-se en la vicepresidenta del líder republicà, la governadora de Dakota del Sud fa temps que està fent campanya per aconseguir ser l'elegida. Al seu cap segurament semblava bona idea explicar aquesta "anècdota" de fa 20 anys com un exemple del seu aplom polític a l'hora d'afrontar els problemes: per molt desagradable o difícil que sigui, ella ho farà. Espòiler: no ha estat així.

Al llibre, que es titula No going back: The truth on what's wrong with politics and how we move America forward, i que es publicarà aquest mes, Noem relata com es va veure "obligada" a matar la seva gossa de 14 mesos. La governadora es va emportar la Cricket a una caça de faisans amb altres gossos més vells, esperant que l'animal aprengués a comportar-se. Desafortunadament, la gossa va arruïnar la jornada de caça perquè, segons cita The Guardian, "va tornar-se boja de l'emoció, perseguint tots aquells ocells i passant-s'ho millor que mai a la vida".

De tornada a casa, la Cricket es va escapar del camió de Noem i va matar les gallines d'un veí. Quan la republicana va agafar-la perquè parés, la gossa la va intentar mossegar. "Odiava aquella gossa", escriu Noem al llibre, la qual l'etiqueta d'"assassina entrenada" i d'"inútil" per a la caça. Així que la republicana va agafar la seva arma, va matar la Cricket i la va enterrar en un pou de grava, tot i que al llibre insisteix que "no va ser una feina agradable" però que "ho havia de fer".

El fantasma de la Cricket

Des que s'ha sabut la història que el fantasma de la Cricket no deixa en pau la governadora de Carolina del Sud. Els demòcrates han aprofitat l'avinentesa per deixar per terra la reputació política de Noem, fins i tot fent-ne mofa. El governador de Minnesota, el demòcrata Timothy James Walz, va publicar a X una fotografia amb el seu gos i va dir el següent: "Publica una foto amb el teu gos que no impliqui disparar-li i tirar-lo a un pou de grava. Començo jo".

Però els atacs que han perjudicat més la governadora han vingut de dins del seu propi partit. L'exrival de Trump a les primàries, el governador de Florida, Ron DeSantis, va fer un tuit en què feia al·lusió indirecta a Noem i aprofitava per criticar la gestió de la frontera sud del país. DeSantis hi apareix abraçant un cadell i demanant que algú l'adopti.

La republicana ha sortit reiterades vegades a defensar-se públicament dient que ho havia de fer. En una entrevista dimecres a la nit al canal Fox News, Noem explicava que va haver de triar: "O protegir els meus fills o un animal perillós, i vaig triar la seguretat dels meus fills". Des que ha esclatat aquesta crisi, Noem ha perdut posicions dins la llarga llista de possibles vicepresidents per a Trump.

La crisi de l'assassinat de la Cricket hi ha influït, però no ha sigut l'únic motiu. El principal motiu pel qual Noem podria ser descartada és el fet que no té la capacitat per atreure nous votants més enllà dels que ja atreu Trump.

Quan s'elegeix un vicepresident normalment es busca una figura que pugui complementar al candidat presidenciable i aportar votants als quals l'altre no és capaç d'apel·lar. Per exemple, la vicepresidenta de Joe Biden, Kamala Harris, és un exemple d'aquesta estratègia: una figura que apel·la al vot de les dones i el de la comunitat afroamericana.

Mentre el nom de Noem va enfonsant-se, altres candidats com el senador de Florida, Marco Rubio; el senador de Carolina del Sud, Tim Scott, i el senador d'Ohio, James David Vance, escalfen a la banqueta.

stats