Ron DeSantis retira la seva candidatura i aplana el camí a Donald Trump

El governador de Florida diu que "no hi havia un camí clar a la victòria" i anuncia que donarà suport a la candidatura de Trump

3 min
El governador de Florida, Ron DeSantis, abandona les primaries republicanes

BarcelonaEl governador de Florida, Ron DeSantis, ha anunciat per sorpresa aquest diumenge que retira la seva candidatura a la nominació republicana per a les eleccions presidencials del 5 de novembre. En un vídeo de cinc minuts, el candidat que anava segon tot just en l'inici de la cursa cap a la Casa Blanca diu que renuncia a seguir i anuncia que donarà suport a Donald Trump.

DeSantis es retira

"No hi ha un camí clar a la victòria", al·legava en el vídeo publicat a les xarxes, només dos dies abans de la segona batalla de les primàries a New Hampshire, que se celebraran aquest dimarts, 23 de gener.

En la primera cita de la cursa republicana a la nominació presidencial, els caucus d'Iowa de dilluns passat, DeSantis va quedar en segon lloc, però molt per darrere de Donald Trump. Trump es va endur el 51% dels vots a Iowa, DeSantis el 21% i Nikki Haley el 19%, malgrat que el governador de Florida és el que més temps va passar fent campanya a Iowa i es va recórrer tots els 99 comtats d'aquest estat conservador i rural, convertit en clau de les primàries només pel fet de ser el primer.

"Si hi hagués alguna cosa que pogués fer per produir un resultat favorable, més actes de campanya, més entrevistes, ho faria", diu DeSantis al vídeo, en el qual anuncia que donarà suport a la candidatura de Trump perquè ha "quedat clar" que "la majoria dels votants de les primàries republicanes volen donar una altra oportunitat a Donald Trump". Tot i que reconeix "desacords" amb Trump, diu que l'expresident és "superior a l'actual titular, Joe Biden", i que per tant ell li donarà tot el seu suport.

Després dels caucus d'Iowa, DeSantis va viatjar dimarts al seu estat de Florida per fer una breu pausa, però "la decepció" s'havia apoderat ja del seu equip, i va ser llavors quan van començar a parlar de retirada, segons han explicat a la CNN fonts pròximes. Les dues fonts de la cadena deien també que DeSantis sap que és jove (45 anys) i que si vol tenir alguna opció de guanyar la nominació republicana el 2028 necessita donar suport a Trump. Així de fort és el control de Trump sobre el Partit Republicà.

Nikki Haley, l'única que encara pot presentar batalla

La retirada inesperada de DeSantis deixa l'exambaixadora dels Estats Units a l'ONU Nikki Haley com l'única candidata que pot presentar batalla a Donald Trump, amb un estil molt diferent del de DeSantis. El mateix governador s'acomiada de la candidatura amb una pulla a Haley en el seu vídeo de retirada, on diu que no es pot deixar el país en mans d'algú que representa "la vella guàrdia republicana d'abans: una forma reempaquetada de corporativisme".

La reacció de Haley ha estat immediata, en una entrevista a la CNN des de New Hampshire, on dimarts que ve té possibilitats de fer un millor paper que a Iowa. L'encara candidata ha acusat DeSantis de "mentir" amb aquestes acusacions, alhora que ha demanat el vot als seguidors del governador presentant-se com una "líder de nova generació" capaç de guanyar les presidencials del novembre.

Haley s'ha mostrat convençuda que encara té opcions d'arribar a la Casa Blanca i evitar el duel entre "dues males opcions". "El 70% dels nord-americans no volen veure ni Trump ni Biden com a presidents", ha dit. "Serem més forts a New Hampshire del que ho vam ser a Iowa, i més forts encara a Carolina del Sud", ha dit sobre la seva pròpia campanya. Haley va ser governadora de Carolina del Sud, el seu estat natal, i confia en poder obtenir-hi una victòria. De fet, una derrota contra Donald Trump en les primàries del seu propi estat –que se celebren el 24 de febrer– deixarien la candidatura de Haley molt tocada.

Molts analistes apuntaven que la preeminència de Trump a les enquestes, confirmada almenys a Iowa, es devia en part a la multitud de candidatures opositores que dividien el vot dels republicans que no volien optar per Trump. Però no està gens clar que la retirada de DeSantis afavoreixi ningú més que Trump, ja que els postulats extremistes, demagogs i populistes del governador de Florida eren molt similars als de l'expresident. Fins i tot en el seu vídeo de comiat incidia en la necessitat d'"aturar la invasió de la frontera" i d'escollir "educació clàssica" en lloc d'"adoctrinament polític", com ell etiqueta l'estudi del racisme o dels drets LGTBI a les escoles.

El mateix dia dels caucus d'Iowa va caure una altra candidatura, la del multimilionari d'origen indi Vivek Ramaswamy, amb idees també extremistes, que de seguida va optar també per donar suport a la campanya de Trump.

stats