EUA

Ron DeSantis, el rival de Trump a les primàries, amplia la llei del 'no diguis gai' a les escoles de Florida

Arriben al Parlament un centenar de lleis defensades per l'ultraconservador, que inclouen el permís de portar armes sense llicència i atacs a la llibertat de premsa i a l'avortament

3 min
Ron DeSantis, en un dels mítings

WashingtonJa fa mesos que el governador de Florida, Ron DeSantis, fa campanya des de la seva tribuna estatal per a les primàries republicanes de l'any vinent. Mentre encara no ha formalitzat la seva candidatura per disputar la nominació a Donald Trump, les lleis que està impulsant al seu estat natal són la millor carta de presentació de la seva proposta ultraconservadora: "Make America Florida". Després de prohibir l'avortament i la participació de persones trans en esdeveniments esportius als instituts i universitats, de deportar immigrants amb autobusos cap a ciutats governades per demòcrates i de criminalitzar per llei les protestes pacífiques, entre d'altres, ara Florida es disposa a anar un pas més enllà en l'agenda radical de DeSantis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts, el Congrés estatal ha iniciat una sessió legislativa de 60 dies, en què la supermajoria que ostenten els republicans a les dues cambres debatrà un centenar d'iniciatives liderades pel governador, entre les quals destaca l'ampliació de la llei coneguda pels seus detractors com a no diguis gai, que es va aprovar l'any passat i prohibeix als mestres ensenyar a les escoles matèries relacionades amb l'orientació sexual i la identitat de gènere.

La llei, que recorda el pin parental defensat per Vox a Espanya i anomenada "Drets dels pares en l'educació", prohibia el debat a classe sobre aquests assumptes fins al tercer grau (8-9 anys) en escoles públiques. La nova legislació ampliarà aquesta prohibició fins al vuitè grau (13-14 anys) i es farà efectiva també en escoles concertades. A més també prohibirà a les escoles referir-se als alumnes amb els pronoms "que no corresponguin al seu sexe", la qual cosa, de facto, negarà la possibilitat d'obtenir títol a aquells alumnes que vulguin utilitzar pronoms diferents dels del seu sexe biològic.

Armes, avortament i llibertat de premsa

Gran part del debat s'ha centrat en la iniciativa legislativa que pretén legalitzar portar armes ocultes sense llicència a tot aquell ciutadà de Florida que no tingui antecedents relacionats amb delictes greus o amb l'abús de substàncies. En l'actualitat, l'estat exigeix una llicència d'armes que pot obtenir tot aquell que s'hagi sotmès a una comprovació d'antecedents, a la presa d’empremtes dactilars i a un curs de formació, a més de disparar l'arma davant d'un instructor. Tot això no caldrà quan s'aprovi la llei, cosa que ha espantat molts veïns i, especialment, el sector del turisme, motor econòmic de l'estat.

La iniciativa legislativa anomenada "Difusió d'informació" requerirà als bloguers que vulguin escriure sobre el governador o els legisladors estatals l'obligació de registrar-se prèviament mitjançant un formulari. Aquesta llei, que exclouria els periodistes acreditats, obligaria els bloguers a informar mensualment sobre el que han cobrat per escriure sobre aquests temes. La negativa a registrar-se implicaria una multa de 25 dòlars per dia i fins als 2.500 per publicació. Tanmateix, diversos juristes asseguren que, si s'aprova, probablement no podrà sobreviure a una demanda judicial. "És difícil d'imaginar una proposta que violi més la Primera Esmena [de la Constitució]", ha assegurat l'advocat Ron Kuby a NBC.

A més, la majoria ultraconservadora ha introduït aquest dimarts una altra proposta que il·legalitzaria l'avortament després de sis setmanes d'embaràs, excepte per a les víctimes de violació i incest, en lloc de les 15 setmanes actuals. La proposta, defensada per DeSantis, com les altres, durant el discurs de l'estat de Florida de dimarts passat, també busca impedir que les institucions educatives i les entitats dependents del govern utilitzin diners públics per ajudar econòmicament les dones que viatgin a un altre estat per avortar. Cada cop n'hi ha més casos, des que el Tribunal Suprem va eliminar la protecció al dret a l'avortament a escala federal, fet que va portar a una onada d'il·legalitzacions en estats governats per republicans i a un augment d'avortaments als estats on continua sent legal.

Aquestes són tan sols algunes de les mesures més polèmiques de l'agenda ultraconservadora de DeSantis, la nova estrella republicana, que ha declarat la guerra al seu pare polític, Donald Trump, i als drets de les minories (o com ell s'hi refereix, "la ideologia woke"). Recentment, ha publicat un llibre titulat La valentia de ser lliure, de caràcter autobiogràfic, on proposa portar a tot el país el model de Florida, amb la persecució racista als immigrants, la censura LGTBI a les aules, les retallades d'impostos als rics i el discurs contrari a la ciència.

stats