Estats Units

"Sé més coses d'ell que la seva esposa": El fill polític de Trump que aspira a destronar-lo

Ron DeSantis, governador de Florida, surt catapultat de la seva reelecció i aspira a les presidencials del 2024

3 min
Ron DeSantis en una imatge recent.

WashingtonA l'interior del Partit Republicà hi regna un esperit de decepció després dels resultats de les eleccions de mig mandat. Perduda la cursa pel Senat i amb la majoria de la Cambra de Representants encara oberta, no s'han complert els designis de qui ha estat l'ànima del partit els últims set anys. Donald Trump ha pres el paper protagonista durant la campanya, amb la promesa d'una "onada vermella" i arribant a dir en la nit preelectoral que faria "un gran anunci". Als Estats Units, pocs dubten que aquest anunci havia de ser la seva presentació a les primàries republicanes per a les presidencials del 2024. En cas que s'hi presenti, és molt probable que tingui davant un home al qual ell mateix va ajudar a ascendir fa quatre anys: Ron DeSantis, que surt renovat després d'arrasar (amb prop del 60% dels vots) en la seva reelecció com a governador de Florida.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ultraconservador, home fort i carismàtic, és l'esperança republicana davant la decepció de Trump, del qual molts se n'estan començant a cansar, inclosos els mitjans afins com Fox News. Les idees de DeSantis no destaquen per moderades ni toves, més aviat al contrari. Des que està al càrrec de governador, ha reduït el termini legal d'avortament a Florida, ha prohibit abordar a les escoles primàries la identitat de gènere i l'orientació sexual i ha imposat les mesures més laxes de tot el país contra el covid, acostant-se a postures antivacunes.

Assidu combatent de les guerres culturals que fa anys que planen sobre els EUA, DeSantis ha utilitzat el poder estatal per retallar drets contra les persones LGTBI i ha impulsat tot un ventall de mesures racistes. Durant aquest estiu, juntament amb el governador de Texas, Greg Abbott, ha estat carregant autobusos de sol·licitants d'asil per enviar-los forçosament cap a estats demòcrates. Concretament, l'estat de Florida ha gastat 12 milions de dòlars per expulsar "estrangers no autoritzats", principalment immigrants veneçolans, cap a altres estats com Massachusetts.

 La seva croada contra les persones LGTBI tampoc no s'ha quedat en les paraules. Cada vegada que en parla, ven la idea que els discursos d'identitat de gènere provenen d'un lobby que, entre altres bestieses, busca "adoctrinar els nens", "castrar-los" o "esterilitzar les nenes". Des que és governador, s'ha esforçat per prohibir en repetides ocasions els tractaments mèdics d'afirmació de gènere, però tots els intents han estat rebutjats pels legisladors de Florida. A més, entre altres mesures, ha vetat que les persones trans puguin fer esport als instituts i universitats.

Una dècada en política, quatre anys fidel a Trump

Ron DeSantis és doctor en dret per la Universitat de Harvard i ha servit a la marina nord-americana amb els Navy Seals a l'Iraq i al centre de detenció de Guantánamo. Va irrompre a l'escena política l'any 2012, després de guanyar l'elecció al districte 6 de Florida a la Cambra de Representants, i des d'aleshores no se n'ha mogut. Després de ser reelegit en dues ocasions, l'any 2018 seguia sent un congressista poc conegut en l'escena nacional. Va ser aleshores quan Trump, commogut pel seu discurs de línia dura, el va apadrinar, donant-li el suport per a la candidatura a governador de Florida. Per la mínima, va guanyar les eleccions, fet que li va donar un altaveu que ha sabut utilitzar durant els últims quatre anys.

El seu estil de confrontació va començar a catapultar-lo com a icona de la dreta nord-americana durant els anys de pandèmia, quan va fer de Florida un estat "lliure de Faucisme", en referència al màxim epidemiòleg del país durant l'era Trump, Anthony Fauci. El seu va ser un dels últims estats en imposar restriccions i un dels primers a aixecar-les, una estratègia que va funcionar per convèncer els seguidors trumpistes del seu caràcter fort.

La lleialtat de DeSantis amb l'expresident es va mantenir durant els quatre anys del seu mandat. Però el fill polític de Trump ha començat a brillar amb llum pròpia durant l'últim any, cosa que ha fet que molts republicans es preguntin si no seria més bon líder, atès que manté la línia dura conservadora i el llenguatge directe i proper, però la seva actitud no és tan explosiva i impredictible. Preguntat per aquesta qüestió, Trump va dir el mateix dia de la votació que "estaria cometent un error" i va advertir-lo dient que sap "més coses sobre ell que ningú, inclosa la seva esposa". L'expresident porta tota la campanya fent aquest tipus de comentaris, així com insinuacions sobre la seva pròpia candidatura. Per la seva banda, DeSantis no ha amagat en cap moment la intenció de presentar-se. "Només he començat a lluitar", va dir al final del seu discurs el dia de la seva reelecció, donant a entendre que podria deixar a mitges el seu mandat per presentar-se a les presidencials d'aquí dos anys.

stats