Estats Units
Mèdia 07/08/2022

Fox News, de ser la llar de Trump a ignorar-lo

L'expresident no ha estat entrevistat a la cadena de Rupert Murdoch en els últims 114 dies

Jeremy W. Peters / The New York Times
4 min
Donald Trump

BarcelonaJa han passat 114 dies des que Donald J. Trump va ser entrevistat a Fox News. La cadena, que és propietat de Rupert Murdoch i que va impulsar l'ascens de Trump des de promotor immobiliari i estrella de telerealitat fins a la Casa Blanca, però, ara sovint passa per alt el que diu i fa l'expresident per mostrar prioritàriament altres republicans. En opinió de l'expresident, segons dues persones que han parlat amb ell recentment, el fet d'ignorar-lo per part de Fox és un afront molt pitjor que publicar històries i comentaris –com s'ha queixat– que són "massa negatius". La xarxa l'està expulsant efectivament del seu lloc preferit: estar al centre del cicle informatiu.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El 22 de juliol, mentre Trump reunia els seguidors a Arizona i parlava de la possibilitat de presentar-se a la presidència el 2024, dient: "Potser ho haurem de tornar a fer", Fox News va decidir no mostrar l'esdeveniment, el mateix enfocament que ha aplicat per a gairebé tots els seus mítings d'aquest any. En canvi, la cadena va emetre l'entrevista de Laura Ingraham amb un possible rival per a la nominació republicana del 2024, el governador Ron DeSantis de Florida. Va ser la primera de les dues entrevistes en hora de màxima audiència que Fox va emetre amb DeSantis en un període de cinc dies.

Quan el senyor Trump va parlar en una reunió de conservadors a Washington la setmana passada, Fox no va emetre el discurs en directe. En canvi, sí que el va mostrar uns quants trossos després que ell hagués acabat de parlar. Aquell mateix dia va emetre en directe, durant 17 minuts, un discurs de l'exvicepresident Mike Pence. Trump s'ha queixat recentment als seus assistents que fins i tot Sean Hannity, el seu amic durant 20 anys, sembla que ja no li està prestant gaire atenció, recorda una persona que va parlar amb ell. Els desaires de la cadena no són casuals, segons diverses persones properes a la Fox Corporation de Murdoch que han parlat en condició d'anonimat de les operacions de l'empresa. Aquest mes The New York Post i The Wall Street Journal, tots dos propietat de Murdoch, han publicat editorials feridors sobre les accions de Trump pel que fa al motí del 6 de gener del 2021 al Capitoli.

Rupert Murdoch, propietari de Fox

L'escepticisme cap a l'expresident s'estén fins als nivells més alts de l'empresa, segons dues persones que coneixen el pensament de Murdoch, el president, i el seu fill Lachlan, el conseller delegat. També reflecteix la preocupació que els republicans a Washington, com el senador Mitch McConnell de Kentucky, el líder de la minoria, hagin expressat als Murdoch sobre el dany potencial que Trump podria causar a les possibilitats de victòria del partit en les pròximes eleccions, especialment en les del Senat.

El malestar dels Murdoch amb Trump prové de la seva negativa a acceptar la seva derrota electoral, segons dues persones coneixedores de l'afer, i en general estan en sincronia amb les opinions dels republicans, com McConnell, que va donar suport majoritàriament a l'expresident però fa temps va dir que les eleccions s'havien resolt i va condemnar els seus esforços per anul·lar-les. Una persona familiaritzada amb el pensament dels Murdoch explica que continuava insistint que Fox News havia encertat quan el seu taulell de decisions va preveure que Joseph R. Biden guanyaria Arizona poc després de les 23 hores, la nit de les eleccions, un moviment que va enfurir Trump i va curtcircuitar el seu intent de declarar la victòria prematurament. Algunes persones van reconèixer que l'enfocament actual de Fox respecte a Trump podria ser temporal. Si Trump anuncia que es presenta a la presidència, o si és acusat, justificarà més cobertura, van dir.

La relació entre Trump i l'imperi mediàtic de Murdoch fa temps que és complicada. Es tracta d'un acord de conveniència i desconfiança mútues que ha tingut alts i baixos sensacionals des que Trump va parlar per primera vegada a les pàgines de xafarderies de The New York Post als anys vuitanta. Però la baralla entre l'expresident i el baró mediàtic que ha ajudat a establir l'agenda del Partit Republicà durant dècades s'està produint en un panorama mediàtic molt més ampli i fragmentat, ja que les noves personalitats i plataformes fan que sigui molt més difícil que qualsevol mitjà canviï la narrativa. Els aliats del senyor Trump als mitjans conservadors que li són més lleials ja estan aprofitant el gir dins de Fox com a prova d'una traïció.

Trump sembla disposat a lluitar. Aquesta setmana va criticar Fox News a la seva xarxa social, Truth Social, per ser "terrible" i haver-se mogut fins "al costat fosc" després que un dels seus directius hagués esmentat que DeSantis havia vençut Trump en dues enquestes recents d'un hipotètic concurs de primàries republicanes del 2024. Aleshores, sense oferir proves, l'expresident va culpar Paul Ryan, antic portaveu republicà. Ryan és membre del consell d'administració de Fox Corporation.

El Post estava sovint al costat de Trump en els seus editorials quan era president. Però, de tant en tant, anava en contra seu. Per exemple, quan Trump es va negar a concedir les eleccions el 2020. Trump va trobar una llar a Fox News quan el fundador de la cadena, Roger Ailes, li va donar un espai setmanal al programa Fox & Friends l'any 2011. Trump va utilitzar la plataforma per connectar-se amb el moviment naixent del Tea Party per atacar els republicans de l'establishment com Ryan i per difondre una mentida sobre l'autenticitat del certificat de naixement del president Barack Obama.

stats