Trump arrasa als caucus d'Iowa i fa una exhibició de força dins el Partit Republicà

L'expresident aconsegueix un 51% dels suports al primer test de la cursa electoral, seguit de lluny per Ron DeSantis

4 min
Trump després de guanyar Iowa

BarcelonaL'expresident Donald Trump està una mica més a prop de repetir la fotografia del 2020 i disputar-li la presidència a Joe Biden. Amb un gran marge de diferència, l'estat d'Iowa ha elegit el magnat nord-americà com el candidat preferit per representar el Partit Republicà a les eleccions d'aquest 2024. Més de la meitat dels vots, un 51%, han estat per a Trump, amb gairebé el 100% escrutat. Ni les temperatures extremes de 25 graus sota zero ni les 91 acusacions de delictes a què s'enfronta han impedit que Trump sortís victoriós d'uns caucus que, tot i tenir un pes simbòlic dins la cursa de les primàries, confirmen un cop més la seva popularitat dins del Partit Republicà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Quan el cap de setmana passat va cancel·lar la majoria dels mítings pel mal temps, Trump va dir que esperava, malgrat tot, "una gran participació" dels seus seguidors. La confiança en els seus votants ha valgut la pena. Sobretot després de fer una campanya atípica a Iowa, amb poca presència al carrer i sense anar porta per porta, com tradicionalment es fa. Ha estat l'únic candidat que en lloc de centrar el seu discurs en els problemes de la regió i fer política local, ha optat per parlar dels grans temes, com ara la immigració. La victòria de Trump ja fa mesos que s'està gestant, tal com mostraven les enquestes. Quan faltaven nou dies per als caucus ja tenia el 60% del suport electoral als caucus d'Iowa. Les causes judicials li han servit per fer campanya i mostrar-se com la víctima d'"una caça de bruixes".

"Moltes gràcies, vull agrair a Ron i a Nikki per haver compartit tan bon moment junts i crec que tots dos ho han fet realment bé", ha dit Trump amb certa burla durant la celebració de la victòria a Des Moines, la capital de l'estat. Al seu discurs el magnat ha tornat a carregar contra els migrants i ha assegurat que els Estats Units pateixen "una invasió". "Crec que és una quantitat de gent probablement més gran en nombre que l'estat de Nova York. I això no pot ser. És insostenible com a país. És horrible", ha afirmat. Tampoc ha malgastat l'ocasió per posar-se ja la jaqueta de presidenciable i carregar contra l'actual president, Joe Biden, qualificant-lo com el "pitjor president" que ha tingut el país al llarg de la seva història.

En segon lloc, però a molta distància, s'ha situat el governador Ron DeSantis, amb un 21,2% dels vots. Són gairebé 30 punts de diferència amb Trump i, malgrat situar-lo com el seu rival, no el deixen en gaire bona posició. "Gràcies pel vostre suport, malgrat tot el que ens han tirat a sobre, tots en contra nostre, hem aconseguit el nostre bitllet de sortida d'Iowa", ha dit durant la compareixença per valorar els resultats. Al contrari que Trump, ell sí que ha visitat els 99 comtats de l'estat d'Iowa, ha donat la mà a la gent i ha anat porta per porta seguint el que s'espera d'un candidat. DeSantis s'ha dedicat a fer propostes dirigides a les comunitats agrícoles, com ara l'eliminació d'impostos a les explotacions familiars.

Nikki Haley no ha aconseguit complir amb les expectatives d'una gran escalada de posicions. La candidatura de l'exambaixadora dels Estats Units a l'ONU havia agafat força les últimes setmanes i ja es dibuixava com la potencial rival de Trump. Haley, que també ha estat governadora a Carolina del Sud, ha treballat durant la campanya per perfilar-se com la candidata anti-Trump. Però aquesta estratègia només li ha servit per obtenir del 19,1% dels vots a Iowa, a Iowa, estat agrícola de majoria blanca. Haley ha optat per obviar els resultats i ha continuat proclamant-se com la gran rival de Trump. La republicana té totes les seves esperances fixades en les pròximes eleccions que se celebren a New Hampshire, on les enquestes li continuen donant un millor resultat, tot i que sense superar Trump.

L'empresari Vivek Ramaswamy ha anunciat que abandona la carrera per la nominació republicana com a candidat a la presidència després del sotrac viscut a Iowa. Ramaswamy només ha obtingut el 7,7% dels vots i ha promès donar suport a Trump. "Treballarem per assegurar-nos que Donald Trump sigui el pròxim president", ha assegurat en una roda de premsa a Des Moines després de saber-se els resultats dels caucus. En total, a Iowa es reparteixen 40 delegats, i de moment Trump se n'emporta 20, DeSantis 8, Haley 7 i Ramaswamy 3.

Els demòcrates s'esperen

El Partit Demòcrata ha trencat amb la tradició i per primera vegada no ha celebrat els seus primers caucus a Iowa. La decisió respon al poc pes representatiu que té aquest estat, on la majoria de la població és blanca. Al ser el primer dins la cursa de les primàries, els seus resultats tenen la capacitat d'influir en la resta de votacions. Iowa haurà d'esperar fins al Superdimarts (5 de març) per poder fer el seu caucus demòcrata, tot i que ja s'hi pot votar per correu des d'aquest mateix cap de setmana. A Biden li hauria agradat que la primera votació dels demòcrates s'hagués celebrat en estats més diversos, com Carolina del Sud (3 de febrer) o Nevada (6 de febrer), tot i que al final es farà a New Hampshire el pròxim 23 de gener. L'estat no ha volgut renunciar al seu paper dins la cursa electoral i s'ha negat a moure la data al 6 de febrer per coincidir amb Nevada. Així, New Hampshire es converteix en el primer estat que votarà en les primàries dels demòcrates.

Tenir un bon resultat als caucus d'Iowa té un pes simbòlic perquè dona empenta a la candidatura i la situa en el focus. Així i tot, guanyar-los no sempre és garantia de sortir vencedor de les primàries. El 2016 Trump va quedar en segona posició amb un 24,3% dels vots, mentre que el favorit semblava el texà Ted Cruz, que va obtenir una victòria ajustada al quedar només 3 punts per davant del magnat nord-americà. Al final de les primàries, però, Trump va ser qui va acabar sent elegit presidenciable i va acabar convertint-se en president dels Estats Units.

Enguany han estat els caucus més freds que es recorden en 20 anys, quan el 2004 es van registrar temperatures inferiors als 16 graus, d'acord amb el Servei Nacional de Meteorologia. Sortir de casa per votar i participar a 26 graus sota zero ha suposat tot un repte per als ciutadans d'aquest estat i ha acabat repercutint en les xifres de participació, que han estat les més baixes en anys. En total hi ha hagut 110.298 participants, segons dades compartides pel Partit Republicà d'Iowa. Es tracta d'una xifra molt inferior als caucus republicans del 2016, quan van votar 187.000 persones, i els del 2012, quan van ser gairebé 122.000.

stats