Trump davant del jutge en el cas pel frau fiscal a Nova York: "Això ha sigut una caça de bruixes política"

L'expresident fa campanya en la jornada final d'un procés que li pot costar una multa de 370 milions de dòlars i la prohibició de fer negocis a l'estat

4 min
L'expresident Donald Trump, candidat republicà a la presidència, enel banc dels acusats al tribunal de Nova York que el jutja per frau fiscal, en el dia dels arguments finals.

BarcelonaL'expresident dels Estats Units Donald Trump ha emprat aquest dijous la seva compareixença davant del jutjat de Nova York que ja va dictaminar que havia comès frau fiscal amb el seu imperi immobiliari a la ciutat per continuar la campanya electoral per la designació republicana a les eleccions del 5 de novembre. Trump ha pogut intervenir després dels arguments finals de defensa i Fiscalia un cop el seu advocat, Chris Kise, ha demanat al jutge Arthur Engoron que reconsiderés la prohibició inicial de deixar-li parlar, i que aquest, finalment, li permetés adreçar-se al tribunal.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Quan ha intervingut, però, Trump ha mostrat la cara més arrogant. I els dos o tres minuts que havia sol·licitat el lletrat Kise s'han convertit en cinc, fins que Engoron ha tallat Trump davant del desacatament i del to electoralista de les seves paraules. Els arguments del favorit a la designació republicana no han diferit gaire dels que havia exposat durant el judici, ni davant de la premsa abans d'entrar a la sala, quan encara es pensava que no podria parlar:

"Els fets mostren que els estats financers són perfectes –ha dit–, que no hi ha testimonis contra nosaltres. Els bancs van recuperar els seus diners després d'haver-hi concedit uns grans préstecs. Això ha sigut una caça de bruixes política", ha afegit. "Hauríem de rebre compensacions".

Davant dels pocs assistents a l'interior de la sala, Trump ha continuat etzibant el seu missatge, oblidant el precepte imposat per Engoron: "El fet és que estem davant d'una situació en què soc un home innocent, que he estat perseguit per algú que es presenta a un càrrec [en referència al president Joe Biden], i crec que has d'anar més enllà dels límits [del que li estava permès]. El que ha passat aquí, senyoria, és un frau contra mi. Volen assegurar-se que no torni a guanyar i això és parcialment una interferència electoral". En la compareixença davant de la premsa, Trump ja havia culpat el president, Joe Biden, d'estar "coordinant" des de la Casa Blanca el que considera un atac directe contra la seva candidatura.

La vista final d'aquest dijous ha de servir perquè el jutge dictamini quina és la multa que ha de pagar Trump, donat que ja va sentenciar que el magnat i la seva família havien comès frau "de manera repetida i persistent". La fiscal general de Nova York, Letitia James, demana que se li imposi una multa de 370 milions de dòlars i que, tant a ell com als seus fills, se'ls prohibeixi tornar a fer negocis a Nova York. En l'al·legat final, l'advocat Christopher Kise ha defensat que les acusacions eren "fabricades", també com a part d'una persecució política. Kise ha insistit en llançar responsabilitats a empreses subsidiàries o personal de l'empresa o fins i tot a entitats bancàries com Deutsche Bank que "van posar la catifa vermella" a Trump.

"Persecució política"

El dia havia arrencat amb una amenaça de bomba al domicili particular del jutge Arthur Engoron. L'incident se suma als centenars d'amenaces de mort que ell mateix i el seu personal han rebut en el transcurs del procés.

Per a Trump, tant aquest judici com els altres quatre casos penals i un més de civil que té oberts són una pura "persecució política". Comentant davant de la premsa la inicial prohibició del jutge a deixar-lo parlar, ha dit: "No tinc drets i ningú creu que tot això sigui constitucional. Això és una caça de bruixes, una interferència política d'alt nivell i una desgràcia. És molt injust, ningú ha vist mai una cosa com aquesta".

En la seva intervenció el novembre passat davant d'aquest mateix tribunal ja va fer un discurs molt semblant a un míting de campanya. El jutge l'havia advertit que només li donaria permís per parlar davant el tribunal si es comprometia a una sèrie de condicions: "En particular, i sense limitació, no pot pronunciar un discurs de campanya, i no pot impugnar-me a mi mateix, al meu personal, al demandant, al personal dels demandants o al sistema judicial de l'estat de Nova York; temes que no són rellevants en aquest cas".

Dimecres l'advocat del president va dir que Trump no acceptava aquestes condicions, de manera que el jutge li va denegar la petició de prendre la paraula. De fet, fa poques setmanes Trump va perdre també una apel·lació per aixecar la restricció judicial que li prohibeix parlar públicament dels jutges i fiscals de la causa. El jutge Engoron va imposar aquesta ordre el 3 d'octubre, després que l'expresident compartís a les xarxes socials una fotografia d'una de les assistents del jutge amb el líder demòcrata Chuck Schumer, en què afirmava falsament que era "la xicota de Schumer".

370 milions de dòlars

L'amenaça de bomba a casa del jutge no ha impedit ni tan sols ajornar la sessió, que ha arrencat pocs minuts després de l'hora prevista. Trump s'ha assegut al banc dels acusats, flanquejat pels seus advocats i davant les càmeres de la premsa, que després han sortit de la sala.

La Fiscalia ha elevat la petició de compensacions dels 250 milions que demanava en un principi a 370 milions de dòlars. També demana al jutge que prohibeixi a Trump i els seus fills dirigir negocis, comprar immobles i demanar préstecs a Nova York. La fiscal Letitia James estima que entre el 2011 i el 2021 l'empresa de Trump va incrementar les valoracions en 2.200 milions de dòlars a fi d'aconseguir avantatges en els crèdits de bancs i assegurances.

Engoron ja ha sentenciat que l'Organització Trump va manipular el valor de la icònica Torre Trump i altres propietats com Trump Park Avenue, 40 Wall Street, 1290 avinguda de les Amèriques o els clubs de golf de Hudson Valley i Westchester. Si el jutge finalment dona la raó a la Fiscalia, Trump podria arribar a perdre el control de tot aquest patrimoni.

stats