Estats Units

Un jutge de Nova York declara Trump responsable de frau per haver inflat el valor del seu imperi immobiliari

El cas civil, que serà jutjat la setmana que ve, se suma a les quatre grans imputacions que afronta l'aspirant republicà a les presidencials del 2024

ARA
2 min
Donald J. Trump durant el seu discurs de campanya a la cimera Pray Vote Stand a Washington

BarcelonaNou revés judicial per a Donald Trump. L'expresident i aspirant republicà a la reelecció el 2024 serà jutjat la setmana que ve a Nova York després que un jutge hagi rebutjat el seu recurs contra la demanda de la fiscal general de l'estat, Laetitia James, que l'acusa d'haver inflat il·legalment el valor del seu patrimoni i els seus actius per obtenir crèdits bancaris, assegurances i avantatges econòmics. La fiscal argumenta que el seu imperi familiar, l'Organització Trump, els seus fills Donald Jr. i Eric i diversos dels seus socis són responsables de frau. L'empresa ja havia estat declarada culpable el desembre passat i condemnada a pagar una multa d'1,5 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El jutge Arthur Engoron ha donat la raó a la fiscalia, que la setmana passada va demanar un judici parcial sobre el principal càrrec, el de frau, i deixa sis delictes més de la mateixa causa per al judici programat el 2 d'octubre. També ordena que se suspenguin algunes de les llicències comercials, cosa que dificultarà que l'empresa pugui fer negocis a Nova York i determina la continuïtat del supervisor independent de les seves operacions.

La resolució arriba quan Trump es consolida com a favorit en la cursa per la designació del candidat republicà a les presidencials del novembre de l'any que ve: dilluns tenia un avantatge de 40 punts davant el seu principal rival, el governador de Florida, Ron DeSantis.

La fiscal James acusa Trump i l'imperi familiar d'haver inflat el seu patrimoni net de 2.300 a 3.600 milions de dòlars en declaracions anuals lliurades als bancs i asseguradores. Com és habitual en tots els judicis que té oberts, el republicà replica que es tracta d'una "caça de bruixes" per fer-lo fora de la cursa electoral. El jutge considera que la fiscalia ha demostrat la responsabilitat de Trump en les falses valoracions de les seves propietats, inclosos la mansió de Mar-a-Lago a Florida o el seu àtic a Manhattan, i destaca que "insinua que les xifres no estaven inflades perquè tenia un comprador a l'Aràbia Saudita disposat a pagar qualsevol preu". Precisament abans de l'inici de la investigació, Trump va anunciar un contracte milionari amb l'Aràbia Saudita per construir un nou circuit de golf.

Cadena de judicis

A banda d'aquest cas, que anirà judici el 2 d'octubre, Trump afronta quatre casos penals més que inclouen un total de 91 delictes. La majoria d'aquests delictes estan relacionats amb la gestió de documents classificats a casa seva a Florida (40 càrrecs) i amb els pagaments presumptament il·legals a una actriu porno durant la seva campanya presidencial, a Nova York (34 delictes). També afronta 13 acusacions en un procés a l'estat de Geòrgia per intentar revertir els resultats electorals i 4 acusacions més a Washington DC vinculades al mateix tema, per les seves denúncies falses sobre un frau electoral i múltiples estratagemes. Per ara, però, res apunta que això li suposi cap preu en la cursa per tornar a la Casa Blanca.

Trump no assistirà aquest dimecres al segon debat de candidats republicans: tampoc no va assistir al primer perquè assegura que cap dels altres aspirants és un rival per a ell. En canvi, sí que anirà a Detroit per adreçar-se als treballadors de l'automoció en vaga, com dimarts va fer el president Biden, que en un gest històric va participar en un piquet amb un megàfon a la mà.

stats