Corrupció
Internacional Amèrica 15/08/2023

Trump, imputat també per intentar manipular el resultat de les eleccions a Geòrgia

Un tribunal estatal el processa amb 18 dels seus homes de confiança en el quart cas penal obert contra el candidat republicà

Cristina Mas
2 min
Donald trump en una imatge recent,a  Nova York

BarcelonaDonald Trump i alguns dels seus homes de confiança han estat imputats aquesta matinada per xantatge i conspiració per haver intentat alterar els resultats de les eleccions del 2020 a Geòrgia, en què el magnat va perdre la presidència dels Estats Units davant el demòcrata Joe Biden. En aquest estat frontissa, la diferència va ser de menys de 12.000 vots. Amb aquesta acusació, l'expresident ja acumula quatre casos judicials oberts en la campanya en què és aspirant republicà a tornar a la Casa Blanca.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La conclusió de la fiscalia és clara: "Trump i la resta dels acusats es van negar a acceptar que Trump havia perdut i voluntàriament es van sumar a una conspiració per canviar de manera il·legal el resultat de les eleccions a favor de Trump", indica el document d'imputació. En un extens escrit resultat de dos anys d'investigacions, un gran jurat d'Atlanta acusa Trump de 13 càrrecs, inclosos els d'orquestrar una associació criminal, conspirar per suplantar un funcionari, pressionar un funcionari per trair el seu jurament i conspirar per presentar documents falsos. Hi ha un total de 18 imputats més, entre els quals el seu excap de gabinet a la Casa Blanca, Mark Meadows, així com el seu advocat personal, Rudy Giuliani, el funcionari del ministeri de Justícia Jeffrey Clark, o els advocats John Eastman i Kenneth Chesebro, autors d'una trama per utilitzar electors falsos, o el seu assessor de campanya Mike Roman.

Sense autoindult

La nova acusació suposa una amenaça judicial important per a Trump, ja que els càrrecs són en l'àmbit estatal i no podria autoindultar-se d'una possible condemna ni tampoc nomenar un fiscal de la seva corda si fos reelegit president el 2024. Trump té tres judicis pendents més i queda clar que els tribunals seran un factor clau en la campanya, encara que és menys evident si això sumarà o restarà suports al candidat republicà, que es presenta com la víctima d'una cacera de bruixes.

Segons ha explicat en roda de premsa la fiscal responsable del cas, Fani Willis, tots ells estan acusats d'extorsió, d'haver violat la llei de Geòrgia contra el crim organitzat, amb "l'objectiu il·legal de robar el càrrec de president". Willis ha precisat que vol començar el judici en el termini de sis mesos, per tant, en plena campanya de les presidencials de l'any vinent, i que Trump i la resta d'acusats poden presentar-se voluntàriament davant del tribunal abans del 25 d'agost.

"Trobar" 11.000 vots

Willis va obrir el cas quan es va filtrar una conversa telefònica entre Trump i el secretari d'Estat de Geòrgia, el republicà Brad Raffensperger, uns dies abans de la investidura de Joe Biden. Trump li demanava que "trobés" 11.780 vots, un més dels que havia obtingut Biden. La fiscalia també ha investigat una trama de falsos electors i un intent de manipular el sistema informàtic de les màquines de vot electrònic al comtat de Coffee, on van guanyar els republicans.

L'equip legal de Trump no ha trigat a reaccionar a les noves acusacions, que han titllat d'"absurdes". Han denunciat que unes hores abans que el gran jurat acceptés la imputació s'havia publicat al web del tribunal durant uns minuts el que semblava un esborrany de l'escrit d'acusació. L'expresident també havia acusat Willis de "màxima ingerència" en la campanya de les properes presidencials.

Els altres casos oberts contra Trump

Documents classificats

El juny Trump va ser imputat per haver-se endut documents classificats com a 'top secret' de la Casa Blanca a la seva residència de Florida després de deixar la presidència. El juliol aquesta acusació es va ampliar amb proves que havia demanat esborrar les imatges de les càmeres de vigilància de la mansió per encobrir-ho.


Assalt al Capitoli

L'agost, Trump va ser acusat d'un delicte per intentar per anul·lar els resultats de les eleccions del 2020 en el període previ al violent motí dels seus partidaris al Capitoli, del 6 de gener.



Comprar silencis

El març, Trump va ser acusat a Nova York per càrrecs estatals per comprar el silenci d'una examant durant la campanya presidencial del 2016.

Casos civils

A més dels procediments penals, Trump té oberts dos casos civils. La fiscal general de Nova York, Letitia James, l'ha acusat d'enganyar els bancs i les autoritats fiscals sobre el valor dels actius, inclosos els camps de golf i els gratacels, per rebre préstecs i beneficis fiscals.

A banda, un tribunal federal de Nova York va condemnar el maig Trump per abusar sexualment i difamar l'escriptora Jean Carroll a mitjans dels anys noranta.

stats