Trump impacienta el jutge en el cas civil per frau a Nova York: "Això no és un discurs polític"

El magnat està acusat d'inflar en més de 2.000 milions de dòlars els actius del seu imperi immobiliari durant deu anys

3 min
Donald Trump indica als periodistes en el moment d'abandonar el tribunal que no pot obrir la boca perquè està sota jurament.

WashingtonDonald Trump continua fidel al seu llibre d'estil judicial: la millor defensa és un bon atac. En la seva primera declaració sota jurament en el judici civil per frau que afronta a Nova York, el magnat ha tornat a acusar el jutge, Arthur Engoron, i la fiscal, Letitia James, de construir una causa motivada políticament per evitar la seva tornada a la Casa Blanca.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Engoron ja va dictaminar, amb caràcter previ al judici, que l'expresident, els seus fills Donald i Eric i l'Organització Trump són responsables de frau continuat per haver inflat durant una dècada els seus actius per aconseguir millors préstecs de bancs i asseguradores. El que està en joc ara són uns altres sis càrrecs relacionats amb el frau, com la falsedat documental, i la decisió sobre quina pena hauran de pagar.

"L'únic frau l'ha comès aquest tribunal", ha denunciat Trump davant el jutge. "Va dictaminar en contra meva i va dir que jo era un frau sense saber res de mi", ha afegit. Abans d'entrar a la sala, ha reiterat davant les càmeres que aquest judici forma part d'un procés d'"interferència electoral". La seva declaració marca l'inici d'un intens calendari judicial: en el pròxim any, haurà de respondre a quatre històriques imputacions penals, per les quals se l'acusa d'un total de 91 delictes.

La Fiscalia reclama una compensació de 250 milions de dòlars i ha demanat al jutge que prohibeixi a Trump i els seus fills dirigir negocis, comprar immobles i demanar préstecs a Nova York. Entre el 2011 i el 2021 James estima que l'empresa de Trump va incrementar les seves valoracions en 2.200 milions de dòlars a fi d'aconseguir avantatges en els crèdits de bancs i assegurances.

Trump reconeix el seu rol en les valoracions

Durant la seva declaració, Trump ha reconegut que va ajudar a reunir els documents que indicaven el valor de les propietats: "Els veia, els examinava, i a vegades donava suggeriments". El magnat ha assegurat que va rebaixar el valor d'alguna propietat, com la de Seven Springs (a Manhattan), atès que "pensava que era massa alt", però en cap cas el va incrementar, com se l'acusa.

Entre altres actius, Engoron ja ha sentenciat que l'Organització Trump va manipular el valor de la icònica Torre Trump, on el magnat va fer el salt a la política amb la seva primera campanya electoral. També d'altres propietats, com Trump Park Avenue, 40 Wall Street, 1290 avinguda de les Amèriques o els clubs de golf de Hudson Valley i Westchester. Si el jutge dona la raó a la Fiscalia, Trump podria arribar a perdre el control sobre tot aquest patrimoni.

La setmana passada van declarar dos dels seus cinc fills, Donald Jr. i Eric, també acusats en aquest cas civil. Durant els seus anys a la Casa Blanca, Trump els va deixar el control de l'empresa familiar, amb el càrrec de vicepresidents. Davant el jutge, tots dos van responsabilitzar els comptables de la companyia de les valoracions del patrimoni, assegurant que ells no hi van tenir res a veure. La seva germana, Ivanka Trump, té previst declarar aquest dimecres.

El jutge a l'advocat de Trump: "Controli el seu client"

En el seu testimoni, Trump ha impacientat el jutge Engoron, que demanava al magnat brevetat en les seves respostes, mentre aquest divagava i les convertia en discursos. "Controli el seu client –li ha arribat a dir al seu advocat, Chris Kise–. Si no pot, ho faré jo". El jutge li ha recordat a Trump que, a diferència dels seus mítings, en aquest procediment legal hi ha unes normes de protocol: "Això no és un discurs polític. Sisplau, limiti's a respondre a la pregunta".

A diferència dels altres desafiaments legals a què s'enfronta Trump, aquest és un cas civil, no penal. A més, la sentència no la determinarà un jurat, sinó el mateix jutge Engoron. L'expresident i els seus fills podrien haver-se acollit a la Cinquena Esmena per no declarar, però això els hauria jugat en contra: en un cas civil, el jutge està autoritzat a fer una suposició negativa quan un acusat es nega a declarar.

stats