Arrenca a Nova York el judici civil per frau contra Trump i el seu imperi immobiliari

La Fiscalia demana que l'expresident i els seus fills grans no puguin tornar a comprar béns immobles a l'estat i que retornin 250 milions de dòlars

4 min
L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, assisteix al judici contra ell mateix, els seus fills adults i l'Organització Trump en un cas de frau civil, en un jutjat de Manhattan, a la ciutat de Nova York, Estats Units, el 2 d'octubre de 2023.

WashingtonDonald Trump i els seus fills Donald Jr. i Eric, així com alts càrrecs del seu imperi immobiliari, van inflar els seus actius entre el 2011 i el 2021 per aconseguir millors condicions en els crèdits. Ho va dictaminar dimarts passat el jutge Arthur Engoron del tribunal de l'estat de Nova York. El frau, que la Fiscalia estima en 250 milions de dòlars, no està en dubte en el judici civil que comença aquest dilluns a Manhattan i en el qual es dirimiran sis delictes relacionats més, així com les penes i compensacions que hauran de pagar els acusats.

En una nova fotografia per a la història, Trump ha assistit a la primera sessió del judici civil, iniciat per la demanda el 2021 de la fiscal general de l'estat, Letitia James. "Durant anys, Trump falsament va inflar el seu patrimoni net per enriquir-se i enganyar el sistema. Tant se val com siguis de ric o poderós, no hi ha lleis diferents per als ciutadans d'aquest país", va assegurar la fiscal un comunicat.

Fidel al seu manual d'estil, a l'arribada al tribunal Trump ha assegurat: "No hi ha cap delicte, el delicte és contra mi [...]. Això és una caça de bruixes, és una desgràcia". L'exmandatari i candidat a les primàries republicanes, el suport del qual no ha parat de créixer després de cada garrotada judicial, ha proclamat que la fiscal està intentant danyar el seu "nom i reputació" perquè li està anant bé a les enquestes de cara a les eleccions presidencials del novembre del 2024.

Trump carrega contra el jutge

La Fiscalia demana al jutge que Trump retorni tots els beneficis financers obtinguts durant deu anys de pràctiques fraudulentes, que, segons James, ascendeixen a 250 milions de dòlars. A més, li demana que prohibeixi permanentment a Trump i als seus fills més grans exercir com a directors en qualsevol corporació en l'estat de Nova York i que no puguin adquirir béns immobles durant cinc anys.

Durant els testimonis inicials, l’acusació ha presentat un clip de Michael Cohen, l’antic advocat de Trump, on explicava el procés seguit pel magnat per augmentar la valoració de diversos actius, com la Torre Trump, fins a dos mil milions de dòlars. Un advocat de la defensa, Christopher Kise, ha respost que en el mercat immobiliari no hi ha una valoració estandarditzada i que és habitual que sigui canviant.

Una altra advocada de Trump, Alina Habba, ha centrat la seva defensa en un atac a la fiscal general i ha assegurat que la seva causa està “políticament motivada”. Una idea en la qual ha insistit Trump davant les càmeres, extrapolant-ho també al magistrat que porta el cas: “Aquest jutge hauria d’estar fora del càrrec. Algunes persones diuen que podria ser acusat penalment pel que està fent”, ha dit durant el descans.

Retardar, retardar i retardar

L'estratègia de Trump, els seus fills i els alts executius de l'Organització Trump serà retardar el judici com més millor per intentar que no se celebri fins després de les eleccions del novembre. De fet, la setmana passada el jutge va desestimar un recurs presentat per Trump per posposar-lo.

L'equip de la defensa ha deixat clara la intenció d'allargar el procés i ha presentat una llista de 127 testimonis, entre els quals s'inclouen nombrosos treballadors de l'empresa immobiliària i experts en comptabilitat, fiscalitat i dret.

Per part seva, la llista de la Fiscalia inclou 28 persones, entre les quals la filla gran de Trump, Ivanka, que inicialment estava acusada però en va ser eximida per un tribunal d'apel·lacions, i Michael Cohen, que havia estat la seva mà dreta fins que se li va girar en contra. També s'espera que Cohen declari en un altre judici, el març del 2024, pel cas de falsificació documental per subornar l'actriu Stormy Daniels.

Un calendari judicial intens

Trump ha començat aquest dilluns un any i mig atapeït de dates judicials per a la història. La seva pròxima cita amb la justícia és el 15 de gener, amb l'inici del judici per difamació a la columnista Jean Carroll. Després, el 4 de març, tindrà lloc a Washington el judici per la seva implicació en l'assalt al Capitoli, en el qual se l'acusa de quatre càrrecs federals de conspiració per intentar frenar la transferència pacífica del poder. Tan sols 21 dies més tard, començarà un altre judici a Nova York, pel cas Stormy Daniels.

El 20 de maig arribarà l'hora de l'esperat judici a Florida, on s'enfronta a 37 delictes relacionats amb la llei d'espionatge i les declaracions falses, per emportar-se i retenir a la seva residència privada de Mar-a-Lago (Palm Beach) centenars de documents classificats com a secret d'estat. Per al judici per haver intentat falsejar les eleccions a l'estat de Geòrgia, el jutge encara no ha imposat una data per a Trump, tot i que dos dels seus col·laboradors, Kenneth Chesebro i Sidney Powell, estan citats el 23 d'octubre.

Trump està utilitzant tots aquests embats legals per posar més llenya al foc del seu victimisme. Una estratègia que fins ara li ha funcionat: les enquestes ja el separen més de 40 punts del segon candidat republicà, Ron DeSantis, i cada dia augmenta més la distància. Aquest dilluns, Trump ha donat al món una altra foto per a la història, la d'un expresident assegut al banc dels acusats d'un judici civil per frau.

stats