Amèrica Llatina
Internacional Amèrica 30/04/2023

El president de Colòmbia té un problema: el seu fill Nicolás

Polític de professió i amb una vida tèrbola, l'investiguen per blanqueig de capitals i relació amb narcotraficants

Berta Reventós
3 min
Nicolás Petro Burgos, el fill del president de Colòmbia, amb la seva ex dona durant la cerimònia d'investidura del seu pare a Bogotà el 7 d'agost de l'any passat.

Buenos AiresAquestes últimes setmanes, a Colòmbia els ulls estan posats en Nicolás Petro Burgos, el gran dels sis fills del president Gustavo Petro. El primogènit, i l’únic dels seus fills que ha fet carrera política, és investigat pel fiscal general del país per un presumpte cas de blanqueig de diners relacionat amb el finançament de la campanya electoral de Pacte Històric, la coalició d’esquerres amb la qual el seu pare va guanyar les eleccions. El president colombià se n’ha desmarcat i ha dit que respectarà les conclusions a què arribi la justícia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

¿Però qui és Nicolás Petro Burgos, el polèmic fill del president de Colòmbia? Nascut el 1986, va conèixer el seu pare per primer cop quan la seva mare, Katia Burgos, el va portar a visitar-lo a la presó. En aquella època, l’actual president de Colòmbia militava al Moviment 19 d'Abril o M-19, una organització de guerrilla urbana antifeixista, aliada de les FARC, que era perseguida per l’exèrcit i grups paramilitars. Nicolás Petro Burgos es va criar allunyat de Gustavo Petro, amb la seva mare i la família materna. Però, malgrat no conviure-hi, va heretar la vena política del pare. "Jo no el vaig educar", ha arribat a dir recentment el mandatari per allunyar-se de les polèmiques del seu fill.

El 2011, amb 26 anys i graduat en dret, va fer campanya per la candidatura a l’alcaldia de Bogotà del seu pare recollint firmes i mobilitzant els sectors juvenils del Moviment Progressistes, nom que portava llavors l’actual formació de Petro, Colòmbia Humana. Es va mantenir al costat del seu pare mentre aquest exercia d'alcalde i, malgrat que no tenia cap càrrec oficial, va començar a ser conegut per l’opinió pública i a demostrar que se sabia moure en el poder. L'any 2014 es van difondre alguns rumors que l’acusaven de prevaricació, davant dels quals Gustavo Petro va demanar a la Fiscalia que l'investigués. Va ser llavors quan Nicolás va iniciar el seu propi camí en la política, que va resultar el 2019 en el segon lloc a les eleccions del departament regional Atlántico, d’on actualment és diputat.

Malgrat que va donar suport a Petro en la seva cursa presidencial d'Atlántico, Nicolás s’ha mostrat crític a través de Twitter amb algunes accions del seu pare, com quan deia que “tant de bo el govern nacional no es deixi pressionar” davant la reforma tributària; quan advertia el president d’un xantatge de la poderosa família Char, o quan va manifestar que no estava d’acord amb la compra de nous avions per a les forces armades de Colòmbia.

Les polèmiques que l’envolten

Des que va començar el 2023, Nicolás Petro Burgos és a l’ull de l’huracà de l’opinió pública colombiana. Una altra vegada a petició del seu pare, és investigat per la Fiscalia de Colòmbia per una acusació de blanqueig de capitals impulsada per la seva exparella sentimental, Day Vásquez. La dona va revelar converses de WhatsApp en què Nicolás Petro Burgos deia que havia comprat una casa de luxe a la ciutat de Barranquilla amb diners que havien de contribuir al finançament de la campanya del seu pare. A més, aquests diners provindrien d’empresaris condemnats per corrupció i d'exnarcotraficants.

Al gener, Musa Abraham Besaile Flórez publicava una fotografia a les seves xarxes socials al costat de Petro Burgos, de qui deia haver rebut una “grata visita” a casa seva. La foto va generar una gran polèmica perquè Besaile Flórez és fill d’un exsenador processat per parapolítica –infiltració paramilitar en la classe política–. A més, una de les seves germanes, Andrea Petro, va qüestionar les aliances polítiques de Nicolás i va demanar que no es posés al mateix sac tots els fills del cap de l’estat.

En paral·lel a Petro Burgos, la Fiscalia investiga també el germà del president, Juan Fernando Petro, que suposadament hauria demanat diners a presos a canvi d’incloure’ls en llistes de l’anomenada Pau Total, la llei aprovada el novembre passat que vol articular el procés de pau definitiva al país a través del compliment dels acords amb les FARC.

Mentrestant, Petro avança en una de les seves grans promeses electorals: la reforma de la salut, que gradualment s’acosta a un sistema de tipus universal, i veu com el Fons Monetari Internacional valida les seves polítiques econòmiques, ratificant el creixement econòmic del país en una visita oficial recent al país. No obstant això, les enquestes del mes de març són les primeres en què Petro rep més desaprovació que suport des que va assumir la presidència de Colòmbia l'agost del 2022.

stats