Internacional 02/02/2015

Una aplicació calcula el dot en vaques per a casaments a l'Àfrica

El servei analitza l'edat, el pes o els estudis de la dona que es vol casar

Efe
3 min
Pàgina per descarregar l'aplicació per calcular la 'lobola'. ARA

JohannesburgQui pretengui contraure matrimoni a Nigèria, Kènia o Sud-àfrica ja no haurà de regatejar el dot que lliurarà a la família de la seva promesa: una aplicació per a mòbils permet calcular, amb paràmetres com l'edat, l'alçada o el pes de la dona, el nombre de vaques que haurà de lliurar als seus pares.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El llançament aquest any de l'anomenada "Calculadora de 'lobola'" (nom que rep el dot al sud del continent africà) ha causat furor i polèmica a Sud-àfrica, on el creador de l'aplicació –que ja acumula més de 20.000 descàrregues– ha estat acusat de desvirtuar la tradició i fomentar el masclisme.

"La gent que pensa que l'aplicació és sexista s'ha de preguntar si el seu problema és amb l'aplicació o amb la cultura de la 'lobola'", va dir a la premsa local l'artífex de l'invent, Kopo Robert Matsaneng, que subratlla la intenció recreativa del programa.

"Jo no vaig inventar la tradició, simplement l'he reflectit", es defensa el programador, que recorda a més que l'aplicació permet, per fer-la més "divertida", calcular també el valor d'un home, una cosa aliena a la tradició africana.

Conscient de l'evolució de la societat, i que moltes famílies en aquests temps donen les seves filles en matrimoni a canvi de diners en comptes de vaques, Matsaneng ofereix també el valor del dot en rands (moneda sud-africana) i en dòlars.

La importància que té l'aspecte físic en la taxació ha centrat bona part de les crítiques, però l'aplicació té en compte també la situació civil, educativa i laboral de la futura esposa.

Així, una dona amb estudis universitaris, que no hagi estat mare i no hagi estat casada sortirà més cara a la família de l'home que una altra de menys formació que vingui en lot amb els fills i ja hagi passat per l'altar.

"A la part de l'educació, afegeix sisplau el nivell de qualificacions de postgrau. No estic fent tots aquests estudis per a res", diu a la pàgina de l'aplicació Nana Agyeman, una de les persones que s'han descarregat la Calculadora de 'lobola'.

Un altre dels suggeriments de millora procedents dels que ja la tenen en els seus telèfons mòbils és la introducció com a criteri de càlcul dels deutes de la candidata.

Segons la calculadora, la família d'una noia de 27 anys, 165 centímetres, 58 quilos i talla 38, considerada atractiva, amb estudis universitaris i ocupació, soltera i sense fills, rebrà com a dot nou vaques o 6.651 dòlars.

Si la dona té 40 anys, mesura 160 centímetres, pesa 80 quilos i fa servir una talla 46, només té el batxillerat, no treballa, ha estat casada i té fills, el càlcul dóna un saldo negatiu de dues vaques o 339 dòlars, que presumiblement haurà de pagar ella a la família del marit.

Per si fos poc, la calculadora dóna el valor mitjà de la 'lobola' que es paga en diferents zones de Sud-àfrica, així com en els petits regnes de Lesotho i Swazilàndia, per ajudar a triar la zona on es pot buscar esposa d'acord amb les possibilitats econòmiques de cadascú.

"Aquesta aplicació és el futur. Crec que la gent gran haurien de conèixer-la i començar a usar-la en les seves negociacions [entre famílies, a l'hora de demanar dot]", escriu Nini Skosana, una altra de les seves usuàries, que poden utilitzar-la també per fer-se una idea del nombre de vaques o els diners que rebran les seves famílies quan es casin.

Però no tothom ha rebut amb tant entusiasme la calculadora: entre els crítics hi ha tant detractors com partidaris de la 'lobola', una pràctica ancestral que gaudeix d'excel·lent salut en la societat sud-africana. Els primers consideren la tradició –i aquesta aplicació que l'actualitza i promou– un atac a la dignitat de la dona, a la qual es posa preu com si fos un producte en un procés al qual no se sotmet l'home. Pels segons, l'automatització d'un càlcul que normalment s'estableix mitjançant la negociació entre famílies va en contra d'un dels propòsits originals de la 'lobola', el d'apropar les famílies dels nuvis.

stats