AMÈRICA

Camioners, periodistes i polítics podran portar armes al Brasil

Bolsonaro firma, a més, un decret que liberalitza aquest sector

Fins a 20 categories professionals podran comprar i portar armes, segons un decret publicat ahir pel diari oficial del Brasil i firmat dimecres pel president del país, l’ultradretà Jair Bolsonaro. El polèmic decret detalla que tant camioners com periodistes que informen sobre temes policials, polítics, advocats o agents de trànsit, entre d’altres, estaran autoritzats a tenir una o més armes i portar-les en públic sense haver de demostrar cap “necessitat efectiva”.

El president del Brasil va signar el decret amb tota solemnitat, acompanyat de diputats i diversos membres del seu govern que es van deixar fotografiar aplaudint o fent un gest amb les mans com si estiguessin apuntant amb una arma. A la signatura hi van ser presents, per exemple, el ministre de Justícia i Seguretat, Sergio Moro, el de Defensa, Fernando Azevedo, i el cap de gabinet, Onyx Lorenzoni. Bolsonaro va assegurar que el decret garantirà “el dret dels individus a tenir o portar una arma”. “La seguretat pública comença dins de casa”, va afegir.

En el moment de la signatura del decret, el president brasiler va assegurar que la nova normativa només permetia portar armes als caçadors i als socis de clubs de tir, perquè així poguessin anar als centres de pràctica amb les pistoles o fusells carregats. Però el text publicat al diari oficial detalla que fins a 20 categories professionals podran amar-se. La llarga llista inclou camioners que transportin mercaderies de valor, periodistes que s’encarreguin de temes policials, treballadors de companyies de seguretat privada, qualsevol polític electe, propietaris de botigues d’armes, caçadors, col·leccionistes d’armes i fins i tot agents que no estiguin en actiu. Així mateix, els brasilers que visquin en zones rurals també podran anar armats. Segons la Comissió Pastoral de la Terra, una entitat catòlica, la violència al camp va afectar més de 960.000 persones l’any 2012, amb 1.489 conflictes registrats entre terratinents, pagesos i indígenes. Amb la nova mesura aprovada per Bolsonaro, la violència podria augmentar molt més.

Polèmica per la nova normativa

Bolsonaro va assegurar que la modificació legislativa respon a la voluntat dels brasilers, que l’any 2005 van rebutjar en un referèndum prohibir completament la venda d’armes. El cert, però, és que el decret ha generat malestar en molts sectors. L’ONG brasilera Fòrum de Seguretat Pública va manifestar que veu “amb molta preocupació el decret perquè ignora els estudis que posen en evidència la ineficàcia d’armar civils per intentar acabar amb la violència en tots els nivells”, segons va informar el diari A Voz. A més, l’última enquesta d’opinió publicada al Brasil per l’Institut Datafloha a l’abril mostrava que la majoria de la població no vol una legislació més flexible amb les armes.

El nou decret també liberalitza el sector de les armes, que estava protegit per l’estat. No era possible importar cap arma si hi havia algun producte similar al país fabricat per la companyia armamentística nacional. “També hem trencat el monopoli”, va anunciar Bolsonaro. Però encara que sembli que acabar amb el monopoli podria perjudicar l’empresa nacional d’armes, Taurus, no ha estat així. Des que es va fer públic el decret, l’empresa armamentística ha vist com augmentava un 21,6% el seu valor a la borsa. A més, ha difós un comunicat en què assegura que està preparada per assumir l’increment de la demanda d’armes que està previst que es registri amb la nova normativa.

Més continguts de