REGNE UNIT
Internacional 04/07/2017

Ataquen dos joves amb àcid a Londres perquè són musulmans

Almenys s’han produït 84 agressions amb substàncies corrosives a la capital britànica aquest any

Quim Aranda
4 min
La cara de la noia després de l’atac amb àcid.

Londres“Potser John Tomlin t’ha fet un favor. Ell només t’ha tractat a tu i al teu cosí com els països musulmans tracten les dones quotidianament”, es pot llegir a les xarxes socials.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La vida de Resham Khan, una jove estudiant de negocis, va canviar en qüestió de segons el dia 21 de juny. Un desconegut la va ruixar amb àcid i li va desfigurar completament la cara, quan estava amb el seu cosí al sud-est de Londres. La policia ha reconegut ara que es va tractar d’un delicte d’islamofòbia, que va tenir lloc poques setmanes després dels atacs terroristes a Manchester i a Londres. El presumpte agressor ha sigut identificat com a John Tomlin. El pitjor és que els atacs verbals contra els joves musulmans agredits continuen a internet.

Aquell 21 de juny, cap a tres quarts de nou del matí, Resham Khan era al cotxe amb el seu cosí, Jameel Muhktar, de 37 anys. Sortien a celebrar l’aniversari d’ella: just aquell dia complia 21 anys. Es van aturar en un semàfor de Tollgate Road, un carrer del barri de Beckton, al districte de Newham. Esperaven que es posés verd. Estaven xerrant quan un home blanc va picar a la finestra del seu vehicle. Resham Khan la va abaixar i, de sobte, ella i Jameel Muhktar van veure que els estaven ruixant amb una substància estranya: àcid.

La policia metropolitana de Londres va trigar nou dies a considerar la brutal agressió com un crim d’odi, presumptament motivat perquè les dues víctimes són musulmanes. El sospitós és un home blanc, de 24 anys i que, segons la imatge que n’ha difós Scotland Yard, té tatuades a les galtes unes llàgrimes. L’individu continua en cerca i captura.

Ahir, encara a l’hospital, des del seu compte de Twitter, Resham Khan escrivia, adreçant-se a la primera ministra britànica: “Theresa May, ¿què fa per assegurar-se que els atacs com el meu s’aturen i perquè la policia obtingui recursos suficients per fer la seva feina amb eficàcia?”

La noia va patir cremades arreu, però especialment a la cara i un ull, i se li ha practicat un empelt de pell. Jameel Muhktar va estar en coma induït mentre se’l tractava de cremades greus al parietal dret. Ell va ser qui, en adonar-se del que havia passat, va arrencar el cotxe, tot i les ferides que patia, fins que es va estavellar contra un fanal. Els veïns de la zona els van socórrer.

L’atac del dia 21 de juny va ser el número 84 amb àcid o altres substàncies corrosives només a l’est de Londres al llarg del 2017, segons l’organització Acid Survivors Trust International (ASTI). Aquesta última agressió ha generat un gran rebuig, i centenars de britànics han mostrat la seva solidaritat amb la parella atacada.

A través de la plataforma de micromecenatge Gofundme s’han recaptat des del 24 de juny gairebé 68.000 euros per ajudar Jameel Muhktar i la seva cosina amb els tractaments que necessitaran.

Però Resham Khan també ha hagut de patir una altra mena d’odi. És el que vessa a Twitter un feixista i supremacista blanc. Les paraules reproduïdes a l’inici d’aquest text són part d’un missatge de correu que Resham Khan va rebre abans-d’ahir des de l’adreça pioneerlittleeurope@gmail.com, segons ha informat ella mateixa via Twitter. Aquest corresponsal va intentar ahir posar-se en contacte amb la noia, però va rebre la següent resposta automàtica: “Una petició als periodistes: respecteu que encara soc a l’hospital. No m’empaiteu constantment amb trucades i correus reiteratius”. Amb tot, la noia ha concedit alguna entrevista molt breu a cadenes de televisió britàniques, i el seu cosí també.

El compte de Twitter de Resham Khan (@ReshKay_) s’ha convertit en una mena de diari del seu patiment. Així ho confessava ella mateixa diumenge: “Twitter és com el meu diari, el meu consultori, el meu amic, és bonic. La conversa més gran del món”. A la plataforma, de fet, la jove agredida hi ha trobat el consol i l’ajuda que, inicialment, no va obtenir de les autoritats. Ho escrivia també diumenge: “Si no arriba a ser per Twitter i perquè la meva conversa ha esdevingut viral, no hi hauria hagut cap cobertura mediàtica, ni cap esforç per evitar futurs atacs semblants”.

Contra la venjança

Jameel Muhktar va vincular l’atac amb la seva religió en l’entrevista que divendres va oferir a la cadena Channel 4: “Sincerament, penso que va ser un crim d’odi, i que té a veure amb la islamofòbia o amb gent que intenta venjar-se”. I també va detallar: “Em pensava que ens llançaven aigua, fins que em vaig adonar que la meva cosina cremava tota”. Part de la cara i el coll de Jameel Muhktar també van patir ferides, segons es pot apreciar en unes imatges esfereïdores.

Des que ha pogut tornar a escriure amb el portàtil, Resham Khan ha fet crides a la calma, intentant que l’agressió que ha sofert no fomenti el mateix odi de què ha sigut víctima, ni que les xarxes afavoreixin els ànims de revenja: “Si estàs discutint o escampant l’odi arran de l’atac que hem patit, sisplau, no deixis que aquest home et provoqui ira o et faci categoritzar els altres. Amb independència del que li passés pel cap en el moment del seu cruel i horrorós atac, no vull que això ajudi a crear divisió entre les persones”, assegura.

stats