Internacional 11/05/2013

Els pakistanesos s'aboquen a les urnes tot i la violència que ha deixat almenys 11 morts

Més de 86 milions de pakistanesos estan cridats a les urnes en uns comicis que poden consolidar la democràcia, però que es desenvolupen sota l'amenaça dels talibans

Efe
2 min

IslamabadLes eleccions al Pakistan d'aquest dissabte, cridades a consolidar la democràcia al país, registren fins al migdia bones dades de participació tot i els atacs violents per part de grups talibans, un dels quals ha deixat onze morts al sud del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons el portaveu de la comissió electoral, Khursid Alam, un 30% dels 86 milions d'electors havia passat per les urnes fins al migdia i es preveu que la participació superi el 50% al final del dia. S'especula que la jornada electoral podria allargar-se per compensar l'efecte que, en alguns punts del país, han pogut tenir els atemptats.

La participació, va assegurar el portaveu d'Observació Electoral, Abdul Ahad, superarà la de les anteriors eleccions del 2008, quan va ser del 44%. Els comicis democràtics simbolitzen al país asiàtic l'enfortiment del sistema democràtic.

Diversos atacs de grups talibans, contraris al procés democràtic, han enterbolit la jornada. Almenys onze persones han mort i 30 han quedat ferides per l'explosió d'un artefacte en plena jornada electora al Pakistan. L'atemptat ha tingut lloc a prop d'una oficina del Partit Nacional Awami (ANP), una formació secular, a Karachi, al sud del país, segons han confirmat fonts policials a Efe.

L'explosió, pel que sembla activada per control remot cap a les 10.00 hora local (05.00 GMT), dues hores després que obrissin els col·legis electorals, tenia com a objectiu el candidat regional de l'ANP, Amanulá Mehsud.

Segons el diari 'Express Tribune', el candidat sortia de l'oficina del seu partit en el moment de l'atac, però ha sortit il·lès de l'atemptat.

El Pakistan celebra avui uns comicis clau per a la consolidació democràtica del país enmig de fortes mesures de seguretat per les amenaces dels talibans de llançar atacs massius contra un procés electoral que creuen contrari als preceptes islàmics.

Un centenar de persones han mort en les desenes d'atacs perpetrats durant la campanya pel principal grup talibà, el TTP, que s'ha centrat en els partits seculars que van formar l'última aliança de govern, especialment l'ANP.

Uns 600.000 soldats i policies han sigut desplegats per tot el territori per tractar de garantir el dret al vot dels més de 86 milions de pakistanesos cridats avui a la urnes.

stats