Internacional 02/03/2016

Atenes demana ajuda a la UE per acollir 100.000 refugiats

Esther Herrera
2 min
Atenes demana ajuda a la UE per acollir 100.000 refugiats

Brussel·lesGrècia, desbordada i aïllada, torna a demanar ajuda a la Unió Europea. El govern hel·lè ha sol·licitat a Brussel·les 480 milions d’euros per fer front a l’acollida de 100.000 refugiats que actualment estan al seu territori. El tancament de la frontera a Macedònia ha deixat sota mínims els ja precaris recursos del país, on han arribat 111.000 persones en els dos primers mesos de l’any. Davant d’aquesta situació, la Comissió Europea presentarà avui un pla de contingència per fer front a la crisi.

Tot i que les fronteres dels països de la coneguda com a ruta dels Balcans es mantenen tancades, milers de persones continuen arribant cada dia a Grècia provinents de Turquia. “No podem suportar la pressió de tots els refugiats que arriben. Tot això [els recursos econòmics] són mesures temporals, necessitem una solució permanent perquè els refugiats puguin ser reubicats”, va deixar clar ahir la portaveu de l’executiu hel·lè, Olga Gerovassili. Atenes ja ha alertat del risc de no poder allotjar 70.000 persones en el curt termini. A falta d’altres solucions, el pla que presentarà avui l’executiu comunitari preveu concedir un fons d’emergència a Grècia, un instrument que fins ara només s’havia utilitzat per a països en conflicte i que mai s’ha aplicat a un estat membre. Brussel·les també proposarà un reforç del mecanisme de protecció civil que ofereix productes de primera necessitat i mantes als refugiats.

Entre 2.000 i 3.000 immigrants al dia

El govern hel·lè calcula que no pot assistir fins a 25.000 dels refugiats que actualment hi ha a Grècia. Gerovalissi va explicar que les forces armades i les organitzacions humanitàries són les que alimenten gran part dels immigrants. Al mateix temps, l’executiu comunitari apunta que entre 2.000 i 3.000 refugiats arriben cada dia a territori hel·lè. Una estadística que no ha disminuït, tot i el pla d’acció acordat amb Turquia, i que centrarà la reunió extraordinària de caps d’estat i de govern que se celebrarà la setmana que ve.

stats