EUROPA
Internacional11/05/2019

Les àvies d’Àustria, contra la ultradreta

Dones grans es manifesten cada setmana perquè no es repeteixin els errors del passat

Melissa Eddy

VienaSón assistents habituals a les protestes contra el govern que es convoquen cada dijous al vespre a la capital d’Àustria: dones d’edat avançada amb gorros fets a mà de color lila, vermell o blau. Es manifesten amb estudiants que criden consignes i activistes antifeixistes que recorren els carrers encaputxats. Sembla que estiguin fora de lloc, enmig d’aquestes protestes, però elles asseguren que mai no s’havien sentit tan integrades. Són les anomenades Àvies Contra la Dreta, un col·lectiu que, com el seu nom indica, està format per desenes de dones d’avançada edat que van veure patir a les seves mares les conseqüències de la Segona Guerra Mundial i van lluitar per la democràcia a Àustria.

Inscriu-te a la newsletter Disculpeu-me, soc de lletresEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ara, lliures de la càrrega de criar els fills i d’haver de treballar per sobreviure, s’han mobilitzat contra el viratge d’Àustria cap a la dreta amb el govern conservador del canceller Sebastian Kurz. Fins i tot es proposen formar un grup de “resistència internacional” contra la dreta i els extremistes arreu d’Europa i del món.

Cargando
No hay anuncios

Formació d’una associació

“Estem enfadades per les seves polítiques”, afirma Monika Salzer, de 71 anys i àvia de tres criatures. Va ser ella qui va fundar el grup de Facebook el novembre del 2017, preocupada pel retorn d’un partit d’extrema dreta al govern del país. L’any passat va registrar les Àvies Contra la Dreta com a associació a Àustria, i en l’actualitat l’organització ja té 300 sòcies, delegacions a tot el país i Alemanya, i milers de seguidors a les xarxes socials.

Cargando
No hay anuncios

La llista de queixes de les àvies és llarga: lamenten la retallada dels programes d’ajuda a les dones, que les dones no rebin cap compensació a la pensió pel temps que van invertir criant els fills, la satanització dels refugiats i de les minories en general, i la falta d’empatia generalitzada en el discurs polític. “Pretenen destruir tot el que hem construït durant els últims cinquanta anys”, diu Salzer en referència a la coalició conservadora formada per la força de Kurz i el Partit de la Llibertat, d’extrema dreta, que integra el govern per segona vegada en vint anys.

Les protestes dels dijous van començar a l’octubre i les àvies no se n’han perdut cap. “Criden molt l’atenció per la seva avançada edat i perquè es manifesten amb els joves”, destaca el politòleg de la Universitat de Salzburg Martin Dolezal, en al·lusió a les àvies. Amb tot, creu que el col·lectiu difícilment pot tenir influència política. No obstant això, precisament per la seva edat, la seva presència serveix com a recordatori dels horrors del passat originats per la intolerància. “No volem un escó al Parlament, ni volem convertir-nos en canceller”, declara una de les àvies, Susanne Scholl, de 69 anys. “Només volem que els principis socials i democràtics del nostre país amb els quals vam créixer existeixin per als nostres fills i nets”.