El govern xinès donarà suport als "càstigs" contra els independentistes de Hong Kong

Pequín ha afirmat en un comunicat que està en contra dels "moviments independentistes, que amenacen la sobirania i la seguretat del país"

Els resultats de les eleccions de Hong Kong celebrades diumenge no han agradat al govern de Pequín. Els comicis van permetre  l'entrada al Parlament de vuit representants del partit Demosisto, una formació que planteja celebrar un referèndum d'independència en un termini de deu anys. Tot i que la cambra segueix controlada per una majoria afí a Pequín –una majoria que pot vetar qualsevol reforma legislativa–, el govern xinès ha manifestat avui, dimarts, que donarà suport a les autoritats regionals per "castigar" els moviments independentistes a l'illa.

"Ens oposem de manera contundent a qualsevol forma de moviment independentista, tant dins com fora del Parlament, i donem suport al govern de Hong Kong perquè els imposi penes basant-se en la llei". L'Oficina del Consell d'Estat per als assumptes de Hong Kong i Macau s'ha mostrat així de contundent davant la idea d'un possible referèndum. En un comunicat fet públic avui, ha deixat clar que " la independència viola la Constitució xinesa i les lleis de Hong Kong". Així mateix, ha advertit que "els moviments independentistes amenacen la sobirania i la seguretat del país, així com la prosperitat i l'estabilitat de Hong Kong".

Les eleccions de Hong Kong

Hong Kong és una regió administrativa especial de la Xina, amb més llibertats que la resta del país. Tot i així, les seves eleccions són peculiars. Aquest diumenge, la població de Hong Kong podia escollir poc més de la meitat de diputats de la cambra. La resta és elegida per grups o "gremis" lligats al règim xinès. Així, dels 70 escons que té el Parlament de Hong Kong, 35 són elegits per la població, 30 per "gremis" (turisme, educació, finances…) i els altres cinc pels consellers del districte.

Més continguts de