Claus del dictamen de l'Agència Europea del Medicament

Q.A.
1 min
La vacuna d'AstraZeneca és segura, diu l'Agència Europea de Medicaments

LondresL'esperat dictamen de l'Agència Europea del Medicament (EMA) sobre la vacuna d'AstraZeneca conclou que és "segura i efectiva". La directora del regulador europeu no ha jutjat la decisió dels països que en van suspendre l'administració ni tampoc ha volgut instar-los a reprendre la vacunació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des de Londres, paral·lelament, s'ha llançat una ofensiva per defensar la seguretat de la vacuna. El Regne Unit tem que la suspensió a Europa tingui un efecte contraproduent entre la seva població. El primer ministre, Boris Johnson, ha insistit aquesta tarda que es tractava d'una vacuna "segura i efectiva". Tot i això, el regulador britànic ha informat de la mort d'una persona i de la detecció de quatre casos d'una forma única de coàgul de sang, la trombosi sinusal venosa cerebral (CVST), concomitant amb plaquetes baixes de sang entre persones que havien rebut la vacuna d'Oxford. Els afectats tenen entre 19 i 59 anys.

Però en cap cas s'ha suspès res, al contrari.

Avaluació i símptomes preocupants
  • No més riscos La vacuna no s’associa amb un augment del risc global de coàguls de sang (esdeveniments tromboembòlics) en aquells que la reben. En tot cas, els beneficis de l'administració superen els riscos fins ara identificats. El nombre de casos reportats després de la vacunació, tant en estudis previs a la concessió de llicències com en informes després del desplegament de campanyes de vacunació, és inferior a l’esperat en la població general.
  • Lots no específics No hi ha evidències que suportin la idea que un determinat lot de vacunes ha provocat els problemes. Inicialment, Àustria, Itàlia i també Catalunya van procedir a immobilitzar partides específiques.
  • Calen més estudis Amb tot, la vacuna es podria associar a casos molt rars de coàguls sanguinis vinculats a trombocitopènia, és a dir, a nivells baixos de plaquetes (elements de la sang que l'ajuden a coagular-se) amb o sense hemorràgies internes, inclosos casos rars de coàguls als vasos que drenen la sang del cervell (CVST). Calen més estudis per determinar aquesta possibilitat.
  • Casos extremadament rars Al voltant de 20 milions de persones al Regne Unit i a Europa han rebut la vacuna fins al 16 de març. L'EMA havia revisat només 7 casos de coàguls de sang en múltiples vasos sanguinis (coagulació intravascular disseminada, DIC) i 18 casos de CVST. No es demostra un vincle causal amb la vacuna, però és possible i mereix una anàlisi més detallada.
  • Nou morts i un desequilibri en menors de 55 anys Entre els Estats membres de la Unió Europea hi ha hagut nou morts tant per DIC com per CVST. La majoria es van produir en persones menors de 55 anys i en dones. Com que són esdeveniments rars i el covid pot causar trastorns de coagulació de la sang, és difícil estimar una taxa d'afectats en persones que no han rebut la vacuna. Amb tot, es podria esperar menys d’un cas de DIC abans del 16 de març entre persones menors de 50 anys dins dels 14 dies posteriors a la vacuna, mentre que s’havien informat 5 casos. De la mateixa manera, es podria haver esperat de mitjana 1,35 casos de CVST en aquest grup d'edat, mentre que a la mateixa data límit n'hi havia hagut 12. Un desequilibri similar no era visible en la població més gran amb la vacuna.
  • Quins són els símptomes preocupants dels problemes vasculars? Dificultats respiratòries, dolor al pit o a l'estómac, inflor o fredor a braços o cames, mal de cap fort, o visió borrosa després de la vacunació, sagnat persistent, aparició de signes de múltiples contusions petites, taques vermelloses o violàcies o butllofes de sang sota la pell. En tots aquests casos, es demana buscar consell mèdic urgent.
stats