Internacional 06/10/2014

Els ugandesos no fan servir condons perquè són “massa petits”

El comitè parlamentari que analitza l'avanç del VIH al país, inundat de queixes sobre les mides dels preservatius

Ara
2 min

Barcelona"Els condons són massa petits". És la resposta que de forma més habitual van donar els centenars d'homes entrevistats pel comitè de parlamentaris ugandesos encarregat de trobar la forma per aturar l'avanç del VIH al país. En declaracions a la cadena de televisió NTV Tom Anza, un dels parlamentaris del comitè, explica que "els homes que tenen uns òrgans sexuals més grans haurien de disposar de condons més grans". Merard Bitekyerezo opina com ell: "Alguns joves s'han queixat que els condons que els donen són massa curts, i que no poden encabir-hi els seus òrgans".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les conclusions del comitè, recollides per la televisió ugandesa, no tenen, però, res de frívol. Al darrere dels comentaris sobre els òrgans sexuals dels ugandesos hi ha no una qüestió d'estadística, sinó de salut pública. Com altres països africans, Uganda és un dels territoris on l'extensió del VIH és més endèmica. Durant anys, el govern va aconseguir una notable reducció en el nombre d'infectats. Les campanyes de conscienciació i el repartiment de preservatius van funcionar en un país on, per raons culturals, l'ús dels condons es veia com un estigma.

Aquesta tendència positiva, però, es va trencar, i el percentatge d'infectats per HIV es va tornar a disparar. El parlament ugandès va posar en marxa una comissió per estudiar els motius, i trobar possibles solucions. El grup de treball ha arribat a la conclusió que el rebrot del VIH està provocat per una disminució en la utilització de preservatius. I, a l'hora de descobrir el perquè d'aquest menor consum la conclusió ha estat inequívoca: els condons que el govern distribueix entre els joves són massa petits. És per això que el parlament ha demanat a l'executiu que adquireixi preservatius més grans amb la confiança que els joves faran servir els condons si aquests són més còmodes.

La mida importa

En qüestió de condons, la mida importa, i molt. Si ara és Uganda la que dóna la veu d'alerta sobre les mides dels condons, fa uns anys va ser la Índia, on el problema era l'invers: els condons eren massa grans per als penis dels homes del país. Si el preservatiu és massa gran i no queda ben adaptat al penis es corre el risc que caigui durant la penetració. En l'altre extrem, un preservatiu petit pot trencar-se. Es tracta de dos extrems igualment perillosos que poden deixar pas a una infecció.

La majoria de preservatius en el mercat tenen uns 20 centímetres, tot i que els més petits se situen al voltant dels 17,5. El més gran arriba als 23,4 centímetres, una mida més que suficient per a la majoria d'homes, però no per a tots. Però aquesta diferència pel que fa a la llargada és més limitada pel que fa a la circumferència: en aquest cas gairebé no hi ha diferències entre fabricants i models.

Preservatius femenins

Però el problema de la talla del preservatiu no es limita als homes. Ara fa tres anys un jutjat de Sud-àfrica va obligar el govern del país a aturar la compra de milions de preservatius femenins, després de les múltiples queixes i denúncies rebudes. També en aquest cas les dones es queixaven que els condons, fabricats a la Xina, eren massa petits. A més, el jutge va arribar a la conclusió que els preservatius estaven realitzats amb materials defectuosos i no complien les mesures de seguretat requerides.

stats