Internacional 09/05/2019

El consum anual d'envasos de begudes s'apropa als 2 bilions

Una xarxa global d'activistes reclama sistemes de dipòsit amb fotografies aèries a 20 països

Sònia Sánchez
2 min
Crida de Clean Planet contra els envasos a Sanya Hainan, la Xina.

BarcelonaEl consum anual de llaunes, tetrabrics i ampolles de plàstic està apunt d'arribar als 2 bilions anuals a nivell global. Ho denuncia l'aliança internacional d'organitzacions Clean Planet, que aquest dijous ha portat el seu missatge #CleanPlanet a les platges, camps i edificis d'una vintena de països, en una acció coordinada per cridar l'atenció sobre el problema global dels residus.

Amb unes fotografies aèries espectaculars, els activistes han imprès el missatge #CleanPlanet per reclamar als governs del món que instaurin un sistema de dipòsits eficient per recollir i reciclar els envasos de begudes, una experiència que ja està tenint èxit en alguns països.

A les 9 del matí, a les diverses latituds del planeta, la iniciativa ha anat sumant fotografies des d'entorns tan diversos com Nova Zelanda, Austràlia, la Xina, Noruega o Escòcia, amb l'objectiu de conscienciar sobre l'enorme impacte ambiental que té aquest consum d'envasos. A l'estat espanyol, la platja del Trabucador del Delta de l'Ebre i la platja d'Esquinzo de Fuerteventura han sigut escenaris per a la crida internacional per 'Un planeta net'.

Crida de Clean Planet contra els envasos a la platja de Trabucadors del Delta de l'Ebre.

L'any 2015 es calcula que es van vendre al món 1,6 bilions d'envasos de begudes, entre llaunes d'alumini, ampolles de vidre i de plàstic, a més de tetrabrics, brics de cartró i bosses per contenir begudes. Un material que amenaça amb seguir fent créixer la contaminació de les lleres de rius i mars i de les aigües dels oceans del planeta, on cada any s'aboquen uns 8 milions de tones de plàstic. De fet, els envasos de plàstic són només una part (la més gran) dels 400.000 milions de tones de plàstic que es produeixen al món cada any.

La projecció per al 2019, basant-se en el creixement sostingut del consum d'envasos de begudes, suposa que quan acabi l'any s'hauran consumit 1,9 bilions d'envasos, segons aquesta coalició internacional.

"La magnitud del problema requereix una acció global immediata. Els governs del món han de prendre mesures contra la devastació ambiental causada pels envasos de begudes. A través dels sistemes de dipòsit, que asseguren la reutilització i el reciclatge de més del 90% dels envasos de begudes que es venen, tenim l'oportunitat de deixar d'asfixiar el nostre planeta", afirma l'aliança Clean Planet en el seu comunicat.

Es refereixen així a un sistema implantat ja en diversos països, com Alemanya, Suècia, Noruega, Dinamarca, Estònia i des de l'any passat també el Regne Unit. La Unió Europea, de fet, anima a implantar aquests dipòsits i sistemes d'ampolles retornables, tot i que la iniciativa topa amb la indústria i encara genera divisió.

A l'estat espanyol, el consum diari d'aigües, cerveses, sucs i refrescos és de 50 milions, de manera que cada dia 30 milions de llaunes, ampolles i brics acaben contaminant l'entorn, segons dades de l'aliança internacional Clean Planet, de la qual formen part Amics de la Terra, Clean Ocean Project i Retorna.

Crida de Clean Planet contra els envasos a Fuerteventura.
stats