Internacional 17/12/2015

Cuba i els Estats Units tornaran a tenir vols directes

Els dos països continuen el full de ruta de la normalització de relacions diplomàtiques anunciat avui fa un any

Ara
2 min
Familiars esperen l'arribada de passatgers a la terminal internacional de l'aeroport José Martí de l'Havana. REUTERS

BarcelonaVols entre Cuba i els Estats Units directes. Un any després de l'anunci del desgel entre els dos països, Washington i l'Havana han acordat reobrir les rutes dels avions comercials que les males relacions bilaterals i l'embargament encara vigent havien suspès durant dècades.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En aquest primer aniversari des què Barack Obama i Raúl Castro anunciessin la normalització de les relacions diplomàtiques, avui s'ha signat el "Memoràndum d'Entesa per a l'establiment dels vols regulars entre Cuba i els Estats Units" a la capital nord-americana.

L'acord suposarà un abaratiment del preu dels bitllets i facilitarà "un augment dels viatges autoritzats" de nord-americans a l'illa, segons la nota oficial distribuïda per les dues delegacions. La iniciativa, però, no suposa l'eliminació de les restriccions dels viatgers nord-americans, ja que, com recorda el departament d'Estat "la llei nord-americana continua prohibint els viatges a Cuba per a activitats turístiques".

Concretar rutes

De moment, no s'ha concretat quan s'enlairaran els primers vols però fonts nord-americanes han explicat que encara falten per determinar aspectes de caire tècnic, així que encara poden passar uns quants mesos fins que es posin a la venda els bitllets. Ara s'obre un període d'entre 60 i 90 dies durant el qual les companyies aèries nord-americanes presentaran propostes de rutes.

A un any de l'històric anunci, Obama, ha insistit avui que l'embargament econòmic imposat pel seu país a Cuba és "el llegat d'una política fallida" i, en aquest sentit, ha instat al Congrés a que l'aixequi. En un comunicat, el president ha admès que el "canvi" a Cuba no passarà "de la nit al dia" i que la normalització completa de les relacions "serà un llarg viatge", després de constatar les "diferències" que encara existeixen entre tots dos governs.

Complint el full de ruta dels desgel marcat entre tots dos presidents, al juliol , Cuba va reobrir la seva ambaixada a Washington i setmanes després els nord-americans van correspondre.

Els Estats Units van trencar relacions diplomàtiques amb Cuba el 1961, dos anys després que triomfés la revolució amb Fidel Castro al capdavant, i l'illa es posicionés en l'òrbita de l'extinta Unió Soviètica, una decisió que li ha costat l'aïllament durant cinc llargues dècades.

stats